Επαγγελματικό ταμείο για αστυνομικούς, πυροσβέστες, αμφίβολης βιωσιμότητας

Επαγγελματικό ταμείο για αστυνομικούς, πυροσβέστες, αμφίβολης βιωσιμότητας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα σχετικά με το ασφαλιστικό των ενστόλων. Εν προκειμένω, 20 βουλευτές του Β' Θερινού Τμήματος (19 της ΝΔ και ο Μιχ. Κασσής από το ΠΑΣΟΚ) υπέγραψαν τροπολογία σύμφωνα με την οποία προτείνεται να δοθεί στους ενστόλους η δυνατότητα επιλογής, μέχρι τα τέλη του έτους, αν οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης θα μεταφερθούν από το ΤΕΑΠΑΣΑ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή αν θα συγκροτηθούν επαγγελματικά ταμεία, υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Με αυτό τον τρόπο, θεωρούν οι προτείνοντες βουλευτές, οι ένστολοι θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις του άρθρου 221 του πολυνομοσχεδίου περί υποχρεωτικής υπαγωγής τους στο ΕΤΕΑ και θα μπορέσουν να διαχειριστούν μόνοι τους το επικουρικό τμήμα της σύνταξής τους. Σύμφωνα με την τροπολογία, η δημιουργία του ΝΠΙΔ θα γίνει μετά τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Ο Αθανάσιος Νταβλούρος που υπογράφει δεύτερος την τροπολογία μετά τον Δημήτρη Κυριαζίδη, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, είπε ότι στόχος της τροπολογίας είναι, εφόσον το ταμείο των ενστόλων έχει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας, να εκχωρηθεί στους ενστόλους και το δικαίωμα να αποφασίσουν, όπως και άλλες επαγγελματικές ομάδες, αν θα μεταφέρουν την επικουρική τους ασφάλιση στο ΕΤΕΑ ή σε ΝΠΙΔ. Ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της τροπολογίας και οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία είναι πλέον αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση.

Ρύθμιση και από Βρούτση

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάλογο σχέδιο διάταξης, επεξεργάζεται και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, προφανώς σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των ενστόλων, οι οποίοι βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση όχι μόνον για το ασφαλιστικό αλλά και για το ζήτημα των αναδρομικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, η βιωσιμότητα των ταμείων είναι αμφισβητούμενη καθώς μετά την κατάργηση των πόρων που κατέληγαν στα ταμεία τους θα αντιμετωπίσουν εντός της τρέχουσας δεκαετίας σοβαρό πρόβλημα να ανταποκριθούν στις συνταξιοδοτικές απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το απόγευμα, με αντιπροσωπεία των βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία καθώς ούτως ή άλλως η επεξεργασία του νομοσχεδίου μπαίνει στην τελική της ευθεία προκειμένου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι την προσεχή Τετάρτη.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Δημήτρης Κυριαζίδης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Μιχάλης Κασσής, Ασημίνα Σκόνδρα, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Κωνσταντίνος Σκρέκας (σ.σ. εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ. για το πολυνομοσχέδιο), Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Καράμπελας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Δημήτρης Χριστογιάννης, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Παύλος Βογιατζής, Ασπασία Μανδρέκα, Γεωργία Μπατσαρά, Παναγιώτα Ιακωβίδου, Μάξιμος Σενετάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Μενέλαος Βλάχβεης και Γιώργος Δεικτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή