Βουλή: υψηλοί τόνοι με φόντο την Αργεντινή

Βουλή: υψηλοί τόνοι με φόντο την Αργεντινή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ακραίας πόλωσης, εντονότατα σημαδεμένο από τις τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή, διαμορφώθηκε ήδη στη Βουλή, όπου σήμερα το πρωί αρχίζει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της υλοποίησης της δανειακής σύμβασης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση άρχισαν ήδη από χθες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ανταλλάσσοντας κατηγορίες ως προς το ποιος με τις επιλογές και τις προτάσεις του εξυπηρετεί ή όχι τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Στην αιχμή του δόρατος βρέθηκε παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

«Ακουγα προ καιρού τον κ. Τσίπρα να λέει “μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή”. Εχει τύχει να έχω πάει στην Αργεντινή και αναρωτήθηκα: “Ο άνθρωπος είναι καλά; Μήπως πρέπει να τον πάμε για καμιά θεραπεία;”», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, δίδοντας προσωπική διάσταση στην μετωπική πολιτική σύγκρουση. «Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που παρουσιάζατε την Αργεντινή ως τη φανταστική χώρα που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα», έλεγε από την πλευρά της η κ. Μαρία Αντωνίου (Ν.Δ.).

Η αρχή είχε γίνει νωρίτερα με τον κ. Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) να ανεβάζει τους τόνους: «Τα “μακάρι να ήμασταν Αργεντινή” να πάτε να τα πείτε στους Αργεντίνους τώρα», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει άνθρωπος στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, Ελλην πολιτικός, πολιτικό κόμμα που επιχαίρει γι’ αυτό που υφίσταται σήμερα η Αργεντινή ως κυβέρνηση, επειδή έχουν μείνει σε πλήρη ασυδοσία άθλια οικονομικά συμφέροντα, γεράκια, κοράκια με νύχια γαμψά;» απάντησε ο κ. Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον κ. Ρήγα: «Θα έτριζαν τα κόκαλα οποιουδήποτε πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αν έβλεπε όσα συμβαίνουν και εμείς να επιχαίρουμε για την Αργεντινή». Για γκεμπελισμό μέμφθηκε τους κατηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Κουρουμπλής και συνέχισε: «Τι θα συμβεί στην Αργεντινή περισσότερο από αυτό που έχει συμβεί; Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στο εσωτερικό της Αργεντινής».

Σε υψηλούς τόνους και η απάντηση-σχόλιο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς με τα “κοράκια” δεν ήμασταν και δεν είμαστε ποτέ», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος για να συμπληρώσει: «Μέσα από δύσκολες αποφάσεις και με τους πολίτες να σηκώνουν το βάρος, πετύχαμε η χώρα να μη βαδίσει ποτέ στον δρόμο της Αργεντινής, όπως κάποιοι οραματίζονται και προτείνουν, λειτουργώντας εκ του ασφαλούς».

«Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι»

Σε παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς υπογράμμισε: «Κανείς λογικός άνθρωπος δεν επιχαίρει γι’ αυτά που περνάει ο λαός της Αργεντινής. Κανείς! Αυτό που συμβαίνει, όμως, πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Αυτά τα κοράκια που αναφέρθηκαν πριν, οι αγορές και οι δανειστές, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έχουν όρια ούτε συναισθήματα. Το θέμα είναι αν τους δίνουμε την ευκαιρία να εξαρτόμαστε από αυτούς. Διότι, όταν τους δίνουμε την ευκαιρία, όσους τσαμπουκάδες κι αν κάνουμε, όσες αντιστάσεις κι αν προβάλουμε, φοβάμαι ότι δεν θα πετυχαίνουμε πάντα τον σκοπό μας, έστω κι αν συμφωνούμε ότι πρέπει όλοι μαζί να αντιδρούμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή