Αξιολόγηση, απολύσεις στο προσκήνιο

Αξιολόγηση, απολύσεις στο προσκήνιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θέλουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, που σήμερα συναντώνται διαδοχικά στο Μαξίμου με τους υπουργούς Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

Το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις εκκρεμείς 6.500 απολύσεις που, βάσει της συμφωνίας με τους πιστωτές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους λίγους επόμενους μήνες, εξακολουθεί να διχάζει την κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εγείρει ενστάσεις και θέτει κόκκινες γραμμές.

Οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο λίγες ημέρες μετά την ευθεία ανταλλαγή πυρών και τις αιχμές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι η γενικευμένη αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της συμφωνίας και νέα, πιο σκληρά μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε, τότε, αντιδράσει με μία ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση, ενώ σαφείς ήταν και οι αιχμές Βενιζέλου, ο οποίος και προχθές επανέλαβε ότι «αρνούμαστε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης» και, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Μητσοτάκη, προσέθεσε ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης».

Δύο «αγκάθια»

Τα «αγκάθια» της σημερινής συνάντησης είναι ουσιαστικά δύο:

• Το θέμα της αξιολόγησης όπου ήδη έχει προταθεί από την υφυπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου η προσθήκη ειδικής αναφοράς ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο 15% του προσωπικού που θα βαθμολογηθεί με 1 έως 6.

• Οι εκκρεμείς απολύσεις, που δεν συνδέονται με την κινητικότητα, για την πραγματοποίηση των οποίων το ΠΑΣΟΚ εγείρει επιφυλάξεις (σ.σ. λόγω και της άτυπης προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα), ενώ αναδεικνύει ιδιαιτέρως τις ενδεχόμενες εκρήξεις εάν επιχειρηθεί η απομάκρυνση προσωπικού, όπως προβλέπεται, από τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Από την πλευρά του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης, πάντως, διαμηνύεται ότι «οι υποχρεώσεις της χώρας είναι δεδομένες», ενώ προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης είχε προκρίνει η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί στα μείζονα, τη μείωση δηλαδή των φορολογικών συντελεστών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διελκυστίνδα μεταξύ Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί, καθώς είναι σαφής η επιδίωξη της Χαρ. Τρικούπη να καρπωθεί τις περισσότερες από τις πρωτοβουλίες ανακούφισης ή άμβλυνσης επώδυνων μέτρων. Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σημειώνει ότι είναι αυτό που, εδώ και ημέρες, πρότεινε τη λύση που τελικά προκρίνεται για τα επικουρικά ταμεία των ανδρών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η λύση αφορά τη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών κλάδων του σημερινού ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, υπό τη μορφή ΝΠΙΔ. Σχετική τροπολογία στη Βουλή κατέθεσαν χθες και 20 βουλευτές του Β΄ θερινού τμήματος (19 της Ν.Δ., με πρώτους τους προερχόμενους από την ΕΛ.ΑΣ. Θ. Νταβλούρο και Δημ. Κυριαζίδη, συν τον κ. Μιχ. Κασσή από το ΠΑΣΟΚ), ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη για το ζήτημα υπό τον κ. Γ. Βρούτση.

Ο υπουργός Εργασίας προωθεί δική του ρύθμιση, που επίσης δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης επαγγελματικού ταμείου, αν και στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι η βιωσιμότητα των νέων ταμείων, ειδικά μετά την κατάργηση των πόρων («υπέρ τρίτων φόροι») που τα χρηματοδοτούσαν, είναι περιορισμένη. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος οικονομικού αδιεξόδου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα επέλθει σε διάστημα 6-8 ετών, ωστόσο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιμείνει στην ορθότητα της ένταξης των ταμείων στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση με τους ενστόλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή