To παρασκήνιο με το ζήτημα της Cyprus Bank

To παρασκήνιο με το ζήτημα της Cyprus Bank

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκιά» στις ελληνοκυπριακές σχέσεις ρίχνει το ζήτημα των τραπεζών. Η κυπριακή πλευρά θέτει το ζήτημα και διεκδικεί αποζημίωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρώντας ότι η Ελλάδα, και ειδικότερα οι χειρισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος, προκάλεσαν το «βίαιο τέλος» των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας και τη γενικότερη κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η Λευκωσία, πάντως, διαψεύδει πληροφορίες που ανέφεραν ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μόνο ημέρες πριν, η υπό κρατικό έλεγχο Cyprus Popular Bank, ανακοίνωσε ότι στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι λόγω των ελληνικών ενεργειών υπέστη ζημίες πολλών δισ. ευρώ, διεκδικώντας σχετική αποζημίωση!

Οπως υποστηρίζουν ελληνικές πηγές, αυτό που ενοχλεί δεν είναι η έλλειψη διπλωματικού τακτ, αλλά η επιμονή σε μια υπόθεση για την οποία η κυπριακή πλευρά έχει πέρα για πέρα άδικο. Η απαίτηση της Cyprus Popular Bank «αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων, τη μεταχείριση των ελληνικών υποκαταστημάτων της τράπεζας από την Ελληνική Δημοκρατία και τις παραβάσεις εκδότη μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας των καθηκόντων και υποχρεώσεών της που προκύπτουν από τη διεθνή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ημερομηνίας 30 Μαρτίου 1992».

Χρηματοδότηση

Η βασική κατηγορία των Κυπρίων προς την Ελλάδα, και την ΤτΕ, είναι γιατί δεν επέτρεψε τη χρηματοδότηση το 2012 των κυπριακών τραπεζών από την έκτακτη διαδικασία ρευστότητας του ευρωσυστήματος, το γνωστό Emergency Liquidity Assistance. Οι Κύπριοι υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός από το ELA ήταν άδικος και προκάλεσε τη ραγδαία αποδυνάμωση των κυπριακών τραπεζών και εντέλει -σε συνδυασμό με το PSI- οδήγησε στην εξαγορά των καταστημάτων στην Ελλάδα για «ένα κομμάτι ψωμί».

Πηγές της ΤτΕ υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η απαίτηση των κυπριακών τραπεζών να έχουν πρόσβαση στο ELA είναι εντελώς αστήρικτη. Σημειώνουν ότι το ELA χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις με την έγκριση της ΕΚΤ και με την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη των εθνικών τραπεζών. Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν λειτουργούσαν ως ελληνικές θυγατρικές των κυπριακών ομίλων, αλλά ως δίκτυο καταστημάτων. Δηλαδή η έδρα τους ήταν στην Κύπρο. Οπως σημειώνουν, η ΤτΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χορηγήσει ρευστότητα μέσω ΕLA σε τράπεζες που βρίσκονται στην εποπτική ευθύνη άλλων χωρών. Μάλιστα η ΤτΕ, τότε, απέρριψε σχετικό αίτημα της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία βρισκόταν στον έλεγχο του γαλλικού ομίλου της Credit Agricole. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΤτΕ, η Εμπορική ήταν μεν τράπεζα με έδρα την Ελλάδα, ωστόσο διέθετε έναν ισχυρό ξένο μέτοχο, ο οποίος είχε υποχρέωση να παρέχει όλη την αναγκαία υποστήριξη -σε ρευστότητα και κεφάλαια- στη θυγατρική του. Ετσι η Εμπορική, όπως και οι άλλες ξένες τράπεζες που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, δεν έλαβαν ευρώ μέσω του ELA. Αν είχε γίνει αυτό, δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες είχαν χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα, τότε και οι Ελληνες φορολογούμενοι θα βαρύνονταν με τον λογαριασμό της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Τραπεζικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στην περίπτωση της Cyprus Popular Bank, η οποία σήμερα έχει στραφεί εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, στις αρχές του 2012 αφαιρέθηκε ο έλεγχος από τον Ελληνα μέτοχο (όμιλος Marfin) και με πανηγυρισμούς μεταφέρθηκε η έδρα της τράπεζας από την Αθήνα στην Κύπρο! Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ασφαλώς προκάλεσε την καταστροφή (και) των κυπριακών τραπεζών, ωστόσο η αγορά των ομολόγων -μεγάλο μέρος των οποίων έγινε μεσούσης της κρίσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές- πραγματοποιήθηκε για επενδυτικούς – κερδοσκοπικούς σκοπούς από τραπεζικούς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή