Ταράζει την ΚΕΔΕ η «κίνηση των 8»

Ταράζει την ΚΕΔΕ η «κίνηση των 8»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιάννη τι είναι αυτά πού κάνεις». Αυτή τη φράση φέρεται να απηύθυνε παλαιό αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στην πρώτη τους συνομιλία μετά την ανακοίνωση της κίνησης των ανεξάρτητων 8 δημάρχων μεγάλων πόλεων ενόψει των εκλογών στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το νέο κίνημα θορύβησε τη Ν.Δ. που θεωρούσε ότι έχει την πλειοψηφία στην αυτοδιοίκηση εφόσον το 55% των εκλεγέντων δημάρχων πρόσκεινται στο κόμμα και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διεκδικήσει και την αυτοδυναμία στις εκλογές. Αυτό άλλωστε φάνηκε από την άμεση αντίδραση οκτώ δημάρχων της Ν.Δ. που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Πατούλη (δημάρχου Αμαρουσίου) για πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που χαρακτήρισαν τους συγκεκριμένους δημάρχους δήθεν ανεξάρτητους.

Προκάλεσε εκνευρισμό όμως και στους αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ που εξέλαβαν τη συγκεκριμένη κίνηση ως δούρειο ίππο στην προσπάθεια δημιουργίας κεντροαριστερού πόλου στην αυτοδιοίκηση. «Τόσο καιρό τους στηρίζαμε και τώρα προκαλούν διάσπαση» ανέφερε χαρακτηριστικά πρώην δήμαρχος επί πολλά χρόνια. Αρκετοί προερχόμενοι εκ του ΠΑΣΟΚ δήμαρχοι είναι υπέρ μιας υπό όρους συνεργασία με τη Ν.Δ. – όπως άλλωστε ισχύει στο υφιστάμενο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Οσο για το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν κατάφερε να εκλέξει πολλούς αμιγώς κομματικούς υποψηφίους, τηρεί στάση αναμονής, ενώ το πιθανότερο είναι να αποφύγει αρχικά συνεργασίες προβάλλοντας το προφίλ της αντίστασης σε όσα δρομολογούνται. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Ολα ανοιχτά». Με αυτή τη φράση έμπειροι αυτοδιοικητικοί περιγράφουν το τοπίο, ένα μήνα πριν από τις εκλογές στην ΚΕΔΕ, ενώ η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και η πιθανότητα εθνικών εκλογών ασφαλώς θα επηρεάσει συσχετισμούς. Οι διαδοχικές συναντήσεις προ δεκαπενθημέρου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επανεκλεγέντες δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη αντιστοίχως, είχαν κύριο θέμα συζήτησης την εκλογή προεδρείου στην ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως και οι δύο δήμαρχοι θα προτιμούσαν να μην είναι υποψήφιοι για την προεδρία και να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τα του δήμου τους καθώς «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε».

Το «κίνημα των άσπρων» όπως χαρακτηρίζεται εξαιτίας της σήμανσης στους εκλογικούς χάρτες των δημάρχων που κατέβηκαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι (συμμετέχουν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Αχαρνών, Γ. Κασσαβός, Ηρακλείου Βασ. Λαμπρινός, Ιωαννιτών, Θ. Μπέγκας, Λαμίας, Ν. Σταυρογιάννης, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης και Χανίων, Τάσος Βαμβούκας), προκρίνει ως επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη (αν και ο ίδιος επισήμως το αρνείται), ο οποίος εξελέγη για 5η φορά δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη με ποσοστό άνω του 70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή