Συμφωνία για αξιολόγηση και απολύσεις στο Δημόσιο

Συμφωνία για αξιολόγηση και απολύσεις στο Δημόσιο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τήρηση των στόχων ως προς την αξιολόγηση και τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις αποφάσισαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο «λήξη» στην έντονη αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με γνώμονα την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και την τήρηση των ισορροπιών στην κυβέρνηση δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας, αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού πλαισίου που έχει τεθεί στο ζήτημα της αξιολόγησης με μερικές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροποποιήσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται κατά πληροφορίες είτε να ενσωματωθούν ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο είτε κατά κυβερνητικές πηγές να παρουσιαστούν προς συζήτηση εντός της εβδομάδος. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν απέκλειαν να υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Μητσοτάκη για το θέμα.

Οι αλλαγές

Οι τροποποιήσεις που αναμένεται να ισχύσουν για την αξιολόγηση θα κινηθούν στους βασικούς άξονες που ήδη έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου προτίθενται να προσθέσουν ρητή αναφορά που θα ξεκαθαρίζει ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει προσθήκη με την οποία θα υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των γενικών διευθυντών να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης είτε μέχρι το επίπεδο του τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Στο μείζον θέμα της ποσόστωσης και ιδιαίτερα όσον αφορά το 15%, δεν διαφαίνεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές δεδομένου ότι όπως χαρακτηριστικά επεσήμαιναν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «η συγκριτική αξιολόγηση είναι ένα απαραίτητο αλλά μεταβατικό στάδιο μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης» από τον Ιανουάριο του 2015 βάσει της μνημονιακής δέσμευσης.

Κατά πληροφορίες, το νέο σύστημα αξιολόγησης βρίσκεται ήδη σε στάδιο επεξεργασίας και βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου εκτιμάται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Εντατικοί έλεγχοι

Στο θέμα των απολύσεων οι κυβερνητικοί εταίροι και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσαν τον στόχο των 6.500 απολύσεων που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο συμφωνήθηκε ότι η πλειοψηφία τους θα πρέπει να προέλθει από επίορκους, πλαστά πιστοποιητικά, παράνομες μετατροπές συμβάσεων αλλά και από τον συνυπολογισμό των περίπου 1.800 συμβασιούχων που απασχολούνταν, κυρίως στους ΟΤΑ, βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον βρίσκονται «εκτός Δημοσίου» με δικαστικές αποφάσεις.

Οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά και τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων καθώς και η εντατικοποίηση της εκδίκασης των πειθαρχικών αποφάσεων είναι ούτως ή άλλως στις προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ηδη, ως προς τις συμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σαρωτικοί έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε 10 μεγάλους δήμους της χώρας αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού. Αντίστοιχα ελέγχονται τα πλαστά πιστοποιητικά, ενώ επιτάχυνση σημειώνεται και στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. 

Πέραν αυτών των τριών δεξαμενών αποφασίστηκε να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις ως προς τον συνυπολογισμό των 1.800 συμβασιούχων που τέθηκαν εκτός Δημοσίου στις απολύσεις. Το αίτημα έχει τεθεί επανειλημμένως στην τρόικα και κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι τελικά αυτό θα γίνει δεκτό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εφόσον εξαντληθούν οι παραπάνω «δεξαμενές», οι απολύσεις θα συμπληρωθούν απ’ όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του 8μήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις καθώς και από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» ΝΠΙΔ.

Εν αναμονή της απόφασης για την ποσόστωση

Πέραν των πολιτικών ζυμώσεων και συγκρούσεων που έχει προκαλέσει, το θέμα της αξιολόγησης, με σημείο αιχμής την ποσόστωση του 15%, εκκρεμεί και στα δικαστήρια. Εντός της εβδομάδος, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επί της έφεσης που άσκησε η ΑΔΕΔΥ στην απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή των υπαλλήλων από την αξιολόγηση. Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν είχε κρίνει την αποχή αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα η ΑΔΕΔΥ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η απόφαση του δικαστηρίου επί της έφεσης αναμένεται κατόπιν αυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και κατά τους αρμόδιους κύκλους το θέμα έχει επί της ουσίας κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προ ημερών το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για εφαρμογή της αξιολόγησης τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα κριθεί η κύρια προσφυγή της ΑΔΕΔΥ. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται σωρεία λόγων για τους οποίους οι επίμαχες εγκύκλιοι θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, βασικότερος εκ των οποίων είναι ότι «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή