Οι 22 ανεξάρτητοι και οι «μνηστήρες»

Οι 22 ανεξάρτητοι και οι «μνηστήρες»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… πολύφερνες νύφες αναδεικνύονται οι 22 ανεξάρτητοι βουλευτές, από τη στάση των οποίων πιθανότατα θα καθοριστεί τελικά η δυνατότητα ή μη της παρούσας Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του κ. Καρ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από την πολυπληθή, πλέον, πτέρυγα των ανεξάρτητων που αποτελούν πόλο έλξης για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, έξι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Βουδούρης, Μουτσινάς, Παραστατίδης, Τζάκρη, Μπόλαρης, Ανδρουλάκης) τέσσερις από τη Ν.Δ. (Κασαπίδης, Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Νικολόπουλος), έξι από τους ΑΝΕΛ (Κουράκος, Νταβρής, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Ιατρίδη και Καπερνάρος), τρεις από τη ΔΗΜΑΡ (Οικονόμου, Μάρκου και Ψαριανός), δύο από τη Χρυσή Αυγή (Αλεξόπουλος και Μπούκουρας) και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ (Τατσόπουλος).

Στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου γίνεται ζωηρή συζήτηση για τη στάση που θα τηρήσουν οι κ. Πάρης Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη. Παρότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την πρόταση της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυβερνητική πλειοψηφία θεωρούν ότι με κατάλληλη προσέγγιση, κάποιοι τουλάχιστον εξ αυτών δεν αποκλείεται τελικώς θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους κ. Μ. Ανδρουλάκη, Βασ. Καπερνάρο, Γ. Κασσαπίδη και Μ. Ιατρίδη, η οποία, πάντως, πρόσφατα δήλωσε δημόσια ότι ακόμη κι αν εξαρτάται από τη δική της ψήφο η πτώση της κυβέρνησης, θα την ρίξει προκειμένου να «σταματήσει η καταστροφική πολιτική που σήμερα ακολουθείται». Οι αισιόδοξοι στη Ν.Δ. περιλαμβάνουν σ’ εκείνους που είναι δυνατόν να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών Νικ. Νικολόπουλο. Παρότι ο βουλευτής Αχαΐας πρόσφατα συνυπέγραψε την πρόταση Τσίπρα για δημοψήφισμα σχετικά με την τύχη της ΔΕΗ, ενώ το κόμμα του προεκλογικά είχε τυπώσει χιλιάδες αφίσες με τις οποίες προέτρεπε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παραίτηση προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, συνάδελφοί του από την κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζουν ότι η τελική στάση του θα είναι θεσμική.

Την άποψη ότι θα ηττηθεί η πρόταση της Ν.Δ. έχει εκφράσει και ο κ. Βύρων Πολύδωρας, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει την τελική του στάση, ενώ ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος δηλώνει σε συναδέλφους του ότι όταν έρθει η ώρα θα κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να μη συνδεθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκλογές ζητεί ο κ. Γ. Νταβρής, ενώ λιγότερο κατηγορηματική σε σχέση με την τελική της στάση εμφανίζεται η κ. Γιαταγάνα, η οποία εξαρτά τις αποφάσεις της με την προσωπικότητα του προτεινόμενου προσώπου και όχι με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Στους ψηφοφόρους του δηλώνει ότι θα προστρέξει πριν λάβει τις αποφάσεις του ο κ. Βασίλης Καρπενάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή