«Συμφωνία» για το χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου

«Συμφωνία» για το χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To χαρτοφυλάκιο του κ. Δ. Αβραμόπουλου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις δηλώσεις των δύο ανδρών κατέστη σαφές ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει συμφωνία. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα περιέγραψε εμμέσως το χαρτοφυλάκιο, λέγοντας ότι οι ελληνικές θέσεις σε σημεία αιχμής «έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιουνκέρ και στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία» και πρόσθεσε ότι αναφέρεται στα θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, μετανάστευσης, ψηφιακής οικονομίας και ενεργειακής επάρκειας. «Υποθέτω ότι, όταν πάρει την απόφασή του ο κ. Γιούνκερ, κάποιο χαρτοφυλάκιο αυτού του ενδιαφέροντος θα είναι μέσα στην απόφασή του», δήλωσε ο κ. Σαμαράς. Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι αγαπάει τους Ελληνες και δεν θα τους απογοητεύσει, ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι εκείνος συνθέτει την Επιτροπή και εκείνος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε και στο γεύμα που ακολούθησε.

Στην προσφώνηση του, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα ότι ο πρώτος σταθμός του κ. Γιουνκέρ στην Ευρώπη ήταν η Αθήνα και εξήρε την εμπειρία του, την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και τη στήριξη που παρείχε για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Επίσης υπογράμμισε ότι ο κ. Γιουνκέρ εξελέγη με πρόγραμμα που εκφράζει πολλές αγωνίες του Νότου, έχει ως προτεραιότητες την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αντλεί διδάγματα από την ελληνική κρίση. Ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι δεν θα επισκεφτεί άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μέσα στον Αύγουστο για να αναδείξει τη σημασία αυτής της επίσκεψης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η «η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μία νέα εποχή χωρίς προβλήματα», ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Γιουνκέρ για τη νέα εποχή και το πώς θα σταθεροποιηθεί η νέα κατάσταση. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «η παραμονή στην ομπρέλα της Ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα», ενώ προχώρησε σε αναφορά στο αρνητικό παράδειγμα της Αργεντινής και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό, την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας», είπε ο κ. Σαμαράς. Για το θέμα της Αργεντινής ρωτήθηκε και ο κ. Γιουνκέρ, που τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η σύγκριση. Πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα «θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή και θα υφίστατο δραματικές επιπτώσεις αν δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης και αν οι κυβερνήσεις της δεν είχαν κάνει αυτά που έπρεπε να κάνουν».

Ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε προτεραιότητα την επόμενη πενταετία τις πολιτικές για την ανάπτυξη και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε όμως με έμφαση ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα έφτασε στο τέλος της. «Θα παραμείνει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», είπε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, που αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλος είχε εκτενέστατη συζήτηση με τον κ. Γιουνκέρ σε σχέση με το αίτημα της Κύπρου για πιο ενεργή εμπλοκή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή