Θα διαγραφούν οι 180.000 «αιώνιοι φοιτητές»

Θα διαγραφούν οι 180.000 «αιώνιοι φοιτητές»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα, όπως, τα οικονομικά των πανεπιστημίων, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, η διδασκαλία εξ αποστάσεως, οι αμοιβές των ερευνητών, οι φοιτητικές μετεγγραφές.

Η ΠΟΣΔΕΠ έθεσε εμφατικά το θέμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία την τελευταία πενταετία έχει φτάσει αθροιστικά στο 75-80% και προειδοποίησε ότι τον Σεπτέμβρη πολλά ιδρύματα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν, αν δεν αλλάξει άμεσα αυτή η εικόνα.

Οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν ακόμα να εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, αλλά και την επαναφορά των μισθών τους σε επίπεδα προ κρίσης.

Ζήτησε διαφάνεια

Στα θεσμικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογή των νέων μελών ΔΕΠ μέσα από δημόσια διαδικασία και αύξηση των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων.

Σήμερα τα μέλη ΔΕΠ εκλέγονται από επταμελείς επιτροπές, εκ των οποίων τρεις καθηγητές είναι απαραίτητα από το εξωτερικό, όμως το σύστημα δέχεται κριτική ως αδιαφανές και δυσλειτουργικό. Την ίδια στιγμή ο υπουργός με δηλώσεις του χθες φάνηκε αποφασισμένος να τηρήσει τον νόμο στο θέμα των αιώνιων φοιτητών.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι εφαρμόζει τον Νόμο ο οποίος ορίζει τη διαγραφή των ανενεργών, επί 11 χρόνια τουλάχιστον, φοιτητών που υπολογίζονται γύρω στις 180.000.

Πάντως, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι περίπου 5.000 φοιτητές έχουν επιστρέψει στο πανεπιστήμιο με στόχο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους καθώς έχουν αλλάξει δραστικά οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο κ. Ναπολέων Γκουβής, 39 ετών που έστω και αργά αποφάσισε να επιστρέψει στα φοιτητικά έδρανα.

«Παράτησα τη Γεωπονική το 2000 επειδή βρήκα δουλειά σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ημουν φοιτητής από την επαρχία και δεν είχα τη δυνατότητα να τα συνδυάσω. Λίγο η κρίση, λίγο η ανάγκη για αλλαγή, πέρυσι πήρα τη μεγάλη απόφαση. Αφησα τη δουλειά μου και αφοσιώθηκα ξανά στις σπουδές».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση αργά χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για μεγιστοποίηση της ταξικής επίθεσης προς τα χαμηλά και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μέσα στην κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητεί τα Πανεπιστήμια να προβαίνουν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ή που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, «με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος».

Ο κ. Λοβέρδος στη συνέντευξή του στο Σκάι έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα νέο Τμήμα απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή