ΕΝΦΙΑ: Εντονες πιέσεις από βουλευτές για αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Εντονες πιέσεις από βουλευτές για αλλαγές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Για γενναίες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων πιέζουν την κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, γίνονται αποδέκτες έντονων κοινωνικών αντιδράσεων ανά την επικράτεια για τα νέα φορολογικά βάρη, μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο taxis.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνητικής παράταξης είναι τεταμένο και οι γαλάζιοι βουλευτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη διογκούμενη δυσφορία των πολιτών με την οποία έρχονται αντιμέτωποι.

Μάλιστα, ουκ ολίγοι εξ αυτών σπεύδουν να μεταφέρουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά και στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, το κλίμα το οποίο συναντούν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ανοικτή γραμμή με ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου την ευθύνη του χειρισμού της δύσκολης υπόθεσης του ΕΝΦΙΑ έχει αναλάβει ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για κάποιες αλλαγές που δρομολογούνται στον νέο φόρο. Ηδη χθες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει να αυξηθούν οι δόσεις καταβολής του φόρου από πέντε σε επτά, ενώ οι όποιες άλλες μεγάλες αλλαγές να ενταχθούν σε ένα συνολικό πακέτο φοροελαφρύνσεων για το 2015.

Χθες, η πλέον έντονη αντίδραση προήλθε από τον πρώην υπουργό κ. Κ. Μαρκόπουλο, μετά την ενημέρωσή του ότι σε πολλές περιοχές της εκλογικής του περιφέρειας (Εύβοια), πολίτες καλούνται να πληρώσουν έως και δεκαπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρυσι για τα ακίνητα που κατέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκόπουλος δέχθηκε δεκάδες καταγγελίες πολιτών από τα δημοτικά διαμερίσματα των περιοχών Καρύστου, Μαρμαρίου, Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης ότι χρεώθηκε στην ακίνητη περιουσία υπέρογκος και άδικος φόρος. Παραδείγματος χάριν, στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης, οι πολίτες φορολογήθηκαν με αξία 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 πέρυσι, στο Αυλωνάρι, από 7.000 πέρυσι 70.000 φέτος, στο Γραμπιά Καρύστου από 35.000 σε 85.000 φέτος κ.ά.

Κατόπιν δικής του έρευνας, ο κ. Μαρκόπουλος ανακάλυψε ότι όλες αυτές οι περιοχές και προφανώς πολλές άλλες, δεν είχαν ούτε συντελεστή οικοπέδου, ούτε συντελεστή αξιοποίησης, όπως προβλέπει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιμές του πλησιέστερου Δήμου (Νόμος 4223/2013 αρ.4 κεφ. Β παρ.1 ββ). Ομως, το υπουργείο Οικονομικών δεν «δανείστηκε» μόνο τους συντελεστές, αλλά «δανείστηκε» και τις αντικειμενικές αξίες των πόλεων και δεν έλαβε υπόψη τις αντικειμενικές αξίες του 2013 στις περιοχές που είναι υπαρκτές.

Ο βουλευτής επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών στον οποίον επισήμανε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας που δεν έχει καθορίσει συντελεστές αξιοποίησης ακινήτων και ότι «οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί από την κατάφωρη αδικία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή