Αξιολόγηση χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις

Αξιολόγηση χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις, ότι η υπάρχουσα διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι μεταβατική και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με δυσμενείς συνέπειες στις απολαβές ή στην επαγγελματική εξέλιξή τους, παρέχονται στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τη σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, η ποσόστωση εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, ενώ βάσει προσθήκης στον νόμο, προβλέπεται ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα συνεχιστεί ακόμη και αν εκείνοι δεν υποβάλουν εντός προθεσμίας την αυτοαξιολόγησή τους.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που εισάγονται, ωστόσο ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη ότι: Εφόσον η αξιολόγηση του 2014, που θα γίνει με το νέο πάγιο σύστημα, είναι καλύτερη βαθμολογικά για τον υπάλληλο από αυτή του 2013 -που γίνεται με το μεταβατικό σύστημα- τότε να ισχύει και για τα δύο έτη η καλύτερη και η δυσμενέστερη να αφαιρείται από τον φάκελο του υπαλλήλου.

Οπως ρητώς αναφέρεται στην παράγραφο 4 της τροπολογίας, «οι εκθέσεις αξιολόγησης δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους». Στο σημείο αυτό ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να προστεθεί η φράση «η εγγύηση αυτή συνιστά εκδήλωση της συνταγματικά προστατευόμενης αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του υπαλλήλου».

Ως προς την ποσόστωση, εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, ενώ προσδιορίζονται συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων που θα συμπεριληφθούν στο 15%, δηλαδή θα βαθμολογηθούν με βαθμούς 1 έως 6. Τα μέτρα αφορούν συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από δημόσιες δομές διά βίου μάθησης, ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας, βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κτλ, καθώς και εκούσια μετακίνηση εντός υπηρεσίας.

Οπως διευκρινίζεται, το ισχύον σύστημα αφορά αποκλειστικά το 2013, καθώς η αξιολόγηση του 2014 θα διενεργηθεί βάσει νέου συστήματος που θα θεσπιστεί τους προσεχείς μήνες.

Πρόβλεψη υπάρχει και για όσους υπαλλήλους δείξουν «απροθυμία» συμμετοχής στη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, βάσει της τροπολογίας, η διαδικασία δεν αναστέλλεται και τα στοιχεία των αξιολογούμενων, καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

Περαιτέρω τίθενται νέες προθεσμίες. Ως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση και εν συνεχεία εντός δεκαπέντε ημερών συντάσσονται οι εισηγήσεις εφόσον απαιτούνται. Τέλος, εντός ενός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.

Η ΕΥΠ

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρείται, για λόγους εθνικής ασφαλείας και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, το προσωπικό της ΕΥΠ. Ο τρόπος αξιολόγησης για το 2013 και εφεξής θα περιγράφεται σε προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τα όργανα αξιολόγησης, τα κριτήρια, τον τύπο, τη διαδικασία, τα δικαιώματα των αξιολογούμενων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνιμη δεξαμενή απολύσεων

Προσπάθεια «ωραιοποίησης» ενός «παρανοϊκού νόμου» είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κατανόησε στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα και τις συνέπειες που απορρέουν από την προσπάθεια να εφαρμοσθεί «το εκτρωματικό νομοθέτημα για τη δήθεν αξιολόγηση στο Δημόσιο».

Σε ανακοίνωσή τους τα τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Εργατικής Πολιτικής κάνουν λόγο για προσπάθεια να εξαπατηθούν οι εργαζόμενοι. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι η αξιολόγηση «κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους και αποτελεί μόνιμη δεξαμενή απολύσεων για τα επόμενα χρόνια». Επισημαίνει, δε, ότι διατηρούνται «τα προσδιορισμένα, αυθαίρετα ποσοστά». Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται, τέλος, ότι «ο τόπος έχει ανάγκη την οικοδόμηση μιας νέας δημόσιας διοίκησης, ριζικά και δημοκρατικά αναδιαρθρωμένης, με ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή