Επανέρχονται οι περσινές τιμές του ΕΝΦΙΑ

Επανέρχονται οι περσινές τιμές του ΕΝΦΙΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις περυσινές τιμές θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για τους 4.000 οικισμούς που δεν βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και παρουσίασαν τα περισσότερα προβλήματα με τις υπερβολικές χρεώσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρενέβη προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ζήτησε να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν οι στρεβλώσεις από το νέο σύστημα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας. Η Γ.Γ. Εσόδων, αφού εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέα εκκαθάριση των σημειωμάτων που αφορούν τις εν λόγω περιοχές και ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Υπό τα νέα δεδομένα, δεν έχει καταστεί ακόμη ξεκάθαρο πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση.

Βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων πρότειναν χθες να μετατεθεί κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης, δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα αύξησης των δόσεων, με την τελευταία να καταβάλλεται πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Το ερώτημα που προκύπτει, πλέον, είναι αν μετά τις προσαρμογές που προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, υπό την ασφυκτική πίεση του κύματος αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ενημερωτικών σημειωμάτων, θα εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ, που έχουν προϋπολογισθεί.

Ανοικτό το θέμα της αύξησης του αριθμού των δόσεων

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των ακινήτων (κυρίως οικοπέδων και αγροτεμαχίων) δίνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να διορθωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το νέο σύστημα.

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, και των δύο συμβούλων του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου. Ο κ. Μαυραγάνης παρουσίασε τις λύσεις προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.

Πλέον η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αφού εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέα εκκαθάριση εκατοντάδων χιλιάδων σημειωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις περυσινές τιμές στους 4.000 οικισμούς όπου προέκυψε το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι οικισμοί αυτοί δεν βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικών τιμών.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε ότι στους οικισμούς – περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικών τιμών (περίπου 4.000) ο φόρος θα υπολογιστεί με τις περυσινές τιμές. Ωστόσο η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα υπερφορολόγησης, αυτή τη φορά για τα ακίνητα του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, εφόσον εφαρμοσθούν οι περυσινές τιμές θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος για όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται στην περιφέρεια, αντίθετα όμως θα αυξηθεί ο φόρος για τα οικόπεδα της Αττικής. Και αυτό διότι οι τιμές για τα οικόπεδα στον νομό Αττικής (είχαν δημιουργηθεί μόνο για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας) είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι διορθώσεις θα γίνουν στις περιοχές που «χτύπησε» το σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση Μαυραγάνη του 2013 θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να μειωθούν τα τεράστια ποσά που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Πάντως, ακόμα το υπ. Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Οπως όλα δείχνουν, θα υιοθετηθούν οι προτάσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αύξησης των δόσεων, με την τελευταία να καταβάλλεται πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

Πάντως, γίνεται αντιληπτό ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων ήταν κακοσχεδιασμένος και οδηγεί όχι απλά σε υπερφορολόγηση, αλλά δημιουργεί νέες αξίες στα οικόπεδα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους αξία. Αυτό που δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα είναι εάν μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν θα εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή