Υψηλοί τόνοι με φόντο την προεδρική εκλογή

Υψηλοί τόνοι με φόντο την προεδρική εκλογή

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εξακολουθούν να βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως, μάλιστα, κατέδειξε η σφοδρή αντιπαράθεση που είχαν χθες στη Βουλή οι κ. Δημ. Σταμάτης και Αλ. Τσίπρας, αυτό το σκηνικό πολιτικής έντασης θα κλιμακωθεί έως, τουλάχιστον, τα τέλη του τρέχοντος έτους και την κορύφωση της διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια. Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε όπως προβλέπει το Σύνταγμα και με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς», είπε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας. «Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα», συνέχισε ο κ. Σταμάτης, για να προσθέσει: «Εμείς θα εξαντλήσουμε τα χρονικά περιθώρια και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής Προέδρου θα κριθεί εδώ, στο Κοινοβούλιο, εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε, να τελειώνουμε με την πρώτη».

Ανταλλαγή πυρών

Της τοποθέτησης αυτής, που προφανώς παραπέμπει σε κάποια διαδικασία συνεννόησης και συναίνεσης, προηγήθηκε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Τσίπρα να σηκώνει ευθύς εξαρχής τους τόνους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μνημονιακή πλειοψηφία», η οποία «καταπατά κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία». Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ζούμε πρωτόγνωρες αντικοινοβουλευτικές στιγμές. Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της Δημοκρατίας δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά». Και συνέχισε: «Οικοδομείτε ένα αυταρχικό κράτος έκτακτης ανάγκης στη θέση του μεταπολιτευτικού κράτους δικαίου». Κλιμακώνοντας δε περαιτέρω τον αντιπολιτευτικό λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία έχει συμβάλει στο να γίνουν «καθεστώς τα “δωράκια” σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα», για να συμπληρώσει: «Το παιχνίδι αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει. Μη νομίζετε ότι θα ξεφύγει κανείς. Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, ιδίως όσοι πάρουν μέρος στις άθλιες συναλλαγές».

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του κ. Τσίπρα προκάλεσε την άμεση αντίδραση-παρέμβαση του κ. Σταμάτη: όχι μόνο υποστήριξε ότι είναι εντελώς αστήρικτες οι καταγγελίες του κ. Τσίπρα, αλλά και με αφορμή την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από συγκεκριμένες συνεδριάσεις της Βουλής, όταν συζητείτο θέμα περί τη «διαπλοκή», ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Εχω την εντύπωση ότι καμιά φορά η αποχώρηση εξυπηρετεί περισσότερο από την παρουσία».

Την αντίδραση του κ. Σταμάτη προκάλεσαν, επίσης, δύο ακόμη αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: ειδικότερα, η επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός δεν προσέρχεται στη Βουλή για διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και η παρατήρηση ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες «δίνει το καλύτερο δώρο στην Ακροδεξιά και στους εχθρούς της δημοκρατίας».

«Δώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας κάνουν εκείνοι που δέχονται να συναθροιστούν οι ψήφοι τους με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να μαζέψουν 120 ψήφους για να κάνουν δημοψήφισμα», σχολίασε ο κ. Σταμάτης και πρόσθεσε όσον αφορά το θέμα της παρουσίας του κ. Αντ. Σαμαρά στο Κοινοβούλιο: «Ο πρωθυπουργός θέλει απέναντί του να έχει ένα συνομιλητή ο οποίος έχει το ίδιο πρόσωπο και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας και έξω από αυτήν. Οταν ο κ. Σαμαράς δέχεται βίαιες προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από κάθε είδους πολιτικό καθωσπρεπισμό, δεν μπορεί να συνομιλεί. Το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη. Δεν είναι δυνατόν εδώ να παίζουμε θέατρο. Η Βουλή δεν είναι αίθουσα θεάτρου. Εδώ γίνεται μάχη επιχειρημάτων. Δεν γίνεται ανταλλαγή πυρών και επιθέσεων προσωπικών, προσβλητικών πολλές φορές. Δεν είμαστε εχθροί, αντίπαλοι είμαστε. Αφού δεν θέλετε να βοηθήσετε, τουλάχιστον μη μας συκοφαντείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή