Εκλεισε το μέτωπο των προαπαιτούμενων

Εκλεισε το μέτωπο των προαπαιτούμενων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οδό της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου και τυπικά να αποτελέσει νόμο του κράτους, έλαβε από χθες το βράδυ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για την ομαλή συνέχιση της εφαρμογής του δανειακού προγράμματος. Το σχέδιο νόμου στηρίχθηκε, ακόμα και στις «δύσκολες» διατάξεις επί των οποίων η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, από την κυβερνώσα πλειοψηφία χωρίς απώλειες: καταγράφηκαν 50 «ναι», έναντι 47 «όχι».

Ως μοναδική «σκιά» με συγκυριακή πολιτική σημασία εμφανίστηκε η περίπτωση του «γαλάζιου» Δημ. Κυριαζίδη, καθώς ο πρώην αστυνομικός ζήτησε την εξαίρεση-αντικατάστασή του από την ψηφοφορία, εκφράζοντας τις εντονότατες διαφωνίες των ενστόλων για την περί του Ταμείου τους διάταξη. Τον αντικατέστησε ο κ. Γ. Καλαντζής. Σημειώνεται ότι υπήρξαν και δύο άλλες αντικαταστάσεις βουλευτών της Ν.Δ. (των κ. Σταμενίτη και Βλάχβεη), των οποίων όμως η αιτία, παρασκηνιακώς, δεν αποδόθηκε σε διαφωνία τους με το πολυνομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση με το επικουρικό Ταμείο των ενστόλων, καθώς και οι διατάξεις σχετικά με το «πόθεν έσχες» αλλά και με ζητήματα του περιφερειακού Τύπου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης στη Βουλή, στο επίκεντρο αναταράξεων εντός της γαλαζοπράσινης πλειοψηφίας, με βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν κατά περίπτωση ότι, εάν δεν προωθούνταν από την κυβέρνηση αλλαγές στο αρχικό σχέδιο ή δεν δίδονταν από τους υπουργούς επαρκείς εξηγήσεις, θα καταψήφιζαν τις σχετικές διατάξεις. Αλλαγές πράγματι έγιναν, με τη μορφή είτε τροπολογιών είτε νομοτεχνικών βελτιώσεων έως και την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα οι προαναφερθείσες ενστάσεις να καμφθούν και τελικώς να μη σημειωθεί κάποιο «ατύχημα».

Εκείνες, ωστόσο, που αφορούσαν τα θέματα των ενστόλων, ουδόλως ικανοποίησαν τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, εκπρόσωποι των οποίων προανήγγειλαν κινητοποιήσεις, με πρώτη «αντίδραση» εκ μέρους τους, την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση -όπως είπαν- των ονομάτων των βουλευτών που με την ψήφο τους «στραγγαλίζουν το Ταμείο τους».

Στο πολιτικό πεδίο, «πυροσβεστικά» έναντι του φορτισμένου κλίματος λειτούργησαν οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η κατηγορηματική δήλωση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη ότι κατόπιν και σχετικής εντολής του πρωθυπουργού θα γίνουν άμεσα διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και η κατάθεση τροπολογίας για τον ΦΠΑ που χαρακτηρίστηκε ευνοϊκή για τις μικρές επιχειρήσεις, έτυχαν θερμής επιδοκιμασίας από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

«Ζήτησα να βρούμε συναίνεση. Το πολυνομοσχέδιο έχει προοδευτικό πρόσημο», σημείωσε λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα για όλα. Η δική μου σκοπιά είναι να μην κοιτάζω το παρελθόν, να μη λέω ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει και γιατί η συνταγή είναι λάθος. Συμφωνώ με πολλές από τις κριτικές που κάνει και η αντιπολίτευση για το πόσα λάθη κάναμε στο παρελθόν. Ενα, όμως, μεγάλο λάθος που έκαναν οι Ελληνες είναι ότι δεν βρέθηκε αυτή η συναίνεση στο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση. Ο λόγος που οι υπόλοιπες χώρες σε κρίση κατάφεραν να βγουν γρήγορα από τα δικά τους Μνημόνια, ήταν ότι υπήρξε μια συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων σ’ αυτές τις χώρες».

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε θετικά ορισμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν θέματα διευκολύνσεων σε μικρές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή