Τακτοποιήσεις της τελευταίας στιγμής

Τακτοποιήσεις της τελευταίας στιγμής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στα επείγοντα μέτρα και ρυθμίσεις πάντα υπάρχει χώρος για την «τακτοποίηση» εκκρεμών υποθέσεων-αιτημάτων. Με την τρίτη πέρασε τελικά η τροπολογία των βουλευτών Κ. Κόλλια (εισηγητής Ν.Δ.) και Χ. Γκόγκα (εισηγητής ΠΑΣΟΚ) για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μέσω της οποίας απαλλάσσονται από τα πρόστιμα για μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και καταβολή ΦΠΑ, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτούς εξασφαλίζουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παράλληλα, παρατείνεται για μια ακόμη φορά η θητεία του υφιστάμενου -εδώ και πολλά χρόνια- Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία με μικρές αλλαγές είχε προωθηθεί δύο ακόμη φορές την προηγούμενη άνοιξη -τότε ως τροπολογία Κ. Κόλλια και Μ. Κασσή (εισηγητής ΠΑΣΟΚ)- αλλά δεν είχε περάσει λόγω αντιδράσεων των βουλευτών. Την τρίτη φορά όμως, αλλάζοντας κατά το ήμισυ εισηγητή-όνομα κατάφερε να ψηφιστεί. Οπως τονίζει ο βουλευτής Κορίνθου και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Κόλλιας, έγινε δεκτή η τροπολογία «αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας για τις μετατροπές, τις συγχωνεύσεις και τις εκκαθαρίσεις των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων».

Ο νόμος που επέβαλε τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών που δεν είχαν οικονομική δραστηριότητα να κλείσουν ψηφίστηκε το 2011, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο στον αγροτικό χώρο, να πάψουν να λειτουργούν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, οι οποίοι απλώς διαχειρίζονταν επιδοτήσεις και ζούσαν χάρις σε αυτές. Εκτοτε έχουν δοθεί αρκετές φορές κίνητρα και παρατάσεις στους συνεταιρισμούς για να εφαρμόσουν τον νόμο αλλά εις μάτην. Με την περίφημη «αναγκαία» τροπολογία, οι συνεταιρισμοί ή ενώσεις συνεταιρισμών που θα συγχωνευθούν (σ.σ. θα εφαρμόσουν δηλαδή τον νόμο) ή τίθενται σε εκκαθάριση απαλλάσσονται από τα πρόστιμα των παραβάσεων για παρελθούσες φορολογικές χρήσεις – μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μη καταβολή ΦΠΑ. Επίσης, τα πλεονάσματα των συνεταιρισμών δεν θα φορολογούνται, ενώ η θητεία των Δ.Σ. παρατείνεται έως το τέλος Σεπτέμβρη.

Με τροπολογία επίσης ρυθμίστηκε και το θέμα της συνταξιοδότησης των σχολικών φυλάκων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν αυτό το χρονικό διάστημα (έως και πέντε έτη) στο σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου τους. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταβληθούν από τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κόστος εκτιμάται σε 13 εκατ.

Υπαναχώρηση για τον επαρχιακό Τύπο

Η κυβέρνηση διατηρεί την υποχρέωση της δημοσίευσης προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον περιφερειακό Τύπο, παρά τον αρχικό σχεδιασμό της, μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες, να μετατρέψει σε προαιρετική την πράξη αυτής της δημοσίευσης. Βουλευτές από την περιφέρεια, ακόμα και από τα κόμματα της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αντέδρασαν εντονότατα απέναντι στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Εως και ο εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ. κ. Κ. Σκρέκας είπε από την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι το κόμμα του «δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου στη χώρα». Ακολούθησαν ανάλογες τοποθετήσεις των κ.κ. Ασημίνας Σκόνδρα και Γ. Καράμπελα, με τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη να σημειώνει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση πως, αν η κυβέρνηση δεν θα απέσυρε την επίμαχη διάταξη, δεν θα είχε εναλλακτική από το να την καταψηφίσει. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, το άρθρο αποσύρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν, και εν μέσω έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης (αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), υπερψηφίστηκαν τροπολογίες μέσω των οποίων ρυθμίζονται θέματα ΜΜΕ και της ΝΕΡΙΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή