ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: «H κυβέρνηση δεν κάνει ποτέ διακοπές»

samaras-h-kyvernisi-den-kanei-pote-diakopes-2038673

Ραντεβού την επομένη του Δεκαπενταύγουστου δίνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που με τις ευλογίες του πρωθυπουργού αναχωρούν για ολιγοήμερες διακοπές. Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ήταν τυπική και διήρκεσε μόλις μισή ώρα, ο κ. Α. Σαμαράς ζήτησε απ’ όλους να μην εφησυχάζουν, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει ποτέ διακοπές», καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα είναι άκρως απαιτητικό και η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.

Οπως σημειώνουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θέλησε χθες να σηματοδοτήσει τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση να μην υπάρξουν φαινόμενα χαλάρωσης ενόψει του επόμενου κρίσιμου κύκλου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το φθινόπωρο, αλλά ακόμα, όπως εκτιμάται, και για να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος έντασης που προκλήθηκε από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του να ενημερώσουν τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για τον χρόνο απουσίας τους από την Αθήνα, αλλά και τον τόπο στον οποίο θα βρίσκονται για διακοπές προκειμένου ανά πάσα στιγμή να είναι στη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανοικτά μέτωπα

Με αφορμή και την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι τα μέτωπα του Σεπτεμβρίου είναι και πολλά και δύσκολα και πως για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρξει απόκλιση απ’ όσα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη ρύθμιση του χρέους, που αποτελεί την κατακλείδα των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου. Ως το μεγαλύτερο ζήτημα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς προκρίνει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αν σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση σημειώσει καλές επιδόσεις, τότε θα αμβλυνθούν οι ενστάσεις των δανειστών και θα καταστεί ευκολότερο για την κυβέρνηση να επιτύχει τις φορολογικές αλλαγές που επιθυμεί να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο (μείωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης, εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα κ.ά.).

Εάν όλα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τότε η κυβέρνηση, έχοντας εκταμιεύσει και την επόμενη δόση, θα εισέλθει στην τελική ευθεία, η οποία είναι δύσκολη, αλλά θα σηματοδοτήσει και την έξοδο από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, η κατεύθυνση της λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έχει φανεί στα τέλη του φθινοπώρου, δηλαδή αρκετά προτού ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν αυτό επιτευχθεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου, τότε η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην αναζήτηση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του νέου Προέδρου με ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως συνεκτιμούν, το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα αφορά το ποιος θα διασφαλίζει την καλύτερη ρύθμιση του χρέους για τη χώρα. Ολα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν τα βήματα να ολοκληρωθούν χωρίς απρόοπτα, κάτι το οποίο, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της συνοχής στην κυβερνητική συμμαχία και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ.