Ρωσικό εμπάργκο: Καθυστερεί η οριστική λίστα

Ρωσικό εμπάργκο: Καθυστερεί η οριστική λίστα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί πλέον στην Αθήνα σε σχέση με τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Η συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφραζαν κυβερνητικά στελέχη ακόμη και την Πέμπτη ότι τα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν τελικά από το εμπάργκο έχει δώσει τη θέση της στον φόβο ότι η «διαφοροποίηση» του εμπάργκο μπορεί να κόλλησε στα γρανάζια της κρατικής μηχανής ή σε ενστάσεις απευθείας από το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν. Στελέχη του ΥΠΕΞ πάντως χαρακτηρίζουν πολύ πιθανό και το ενδεχόμενο η διαφοροποίηση να μην είναι νομικά συμβατή και, συνεπώς, να μην μπορεί να υλοποιηθεί.

Αν και τα στελέχη του ΥΠΕΞ διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες από το Κρεμλίνο στους Ρώσους συνομιλητές τους και ότι το θετικό κλίμα δεν έχει αλλάξει, η δυστοκία παραμένει και, όπως εκτιμούν πλέον στο ΥΠΕΞ, η οριστική λίστα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τη Δευτέρα. Στελέχη του ΥΠΕΞ πιθανολογούν ότι οι Ρώσοι θα θέλουν να περιμένουν ώστε να είναι σε θέση να «ζυγίσουν» τις αντιδράσεις της Δύσης στο εμπάργκο.

Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο μεγάλος όγκος των εξαγωγών μας αφορά νωπά προϊόντα που κινδυνεύουν να αλλοιωθούν. Οι συναλλαγές έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας. Οι Ρώσοι εισαγωγείς, που κι αυτοί περιμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνησή τους, ακυρώνουν τις παραγγελίες.

Αν και το κλίμα στις συνεχείς επικοινωνίες ανάμεσα στα αρμόδια διοικητικά και πολιτικά στελέχη του ΥΠΕΞ και τους Ρώσους δεν έχει αλλάξει, η καθυστέρηση δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ ότι οι Ρώσοι ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει στην κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες. Την ανησυχία αυτή επιτείνει και η επ’ αόριστον αναβολή της συνάντησης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα και της ρωσικής υπηρεσίας φυτοϋ γειονομικού ελέγχου που είχε προγραμματιστεί για χθες. Στη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από την Ελλάδα προς τη Ρωσία, στα όποια είχαν εντοπιστεί «παράσιτα καραντίνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή της συνάντησης οφείλεται στο γεγονός ότι θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας συνάντηση ανάμεσα στην πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Φυτοϋ γειονομικού Ελέγχου Σεργκέι Ντάνκβερτ, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ασκεί απόλυτη εξουσία στον τομέα αυτό, ώστε τα θέματα να συζητηθούν και να επιλυθούν σε υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, στελέχη του ΥΠΕΞ δεν αποκλείουν και αυτό το περιστατικό να εντάσσεται στη γενικότερη δυστοκία που επιδεικνύει η ρωσική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται πάντως και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικώς διαφοροποίηση από τη ρωσική πλευρά σε ό,τι αφορά το εμπάργκο και να πληγούν από αυτό και τα ελληνικά προϊόντα. Εχει μάλιστα γίνει η σχετική προεργασία ώστε να ζητηθούν αμέσως αποζημιώσεις από την Ε.Ε. Στο ΥΠΕΞ εξετάζουν επίσης σε διαρκείς συσκέψεις εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή