Αποζημιώσεις ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Αποζημιώσεις ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα αναλύσει η Κομισιόν. Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας απ’ όλα τα μέλη της Ενωσης θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις συνέπειες της κίνησης της Μόσχας. «Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος. Θα δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν. Η Κομισιόν έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στα κράτη-μέλη ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα προκύψουν από το ρωσικό εμπάργκο. Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουτ ανέφερε ότι 400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν εκείνους που θα πληγούν.

Την ίδια ώρα, η εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι ότι οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι ελάχιστες, ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα αντίμετρα της Μόσχας θα έχουν σημαντικό κόστος και στον ίδιο τον ρωσικό πληθυσμό.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το διάταγμα για τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων, αγαθών και προϊόντων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία ως αντίποινα στις οικονομικές κυρώσεις που οι χώρες αυτές επέβαλαν κατά της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της τελευταίας στην Ουκρανία.

Την πρόθεσή της να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της ρωσικής απαγόρευσης στις πολωνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών διεμήνυσε η Πολωνία. «Δεν μπορούσαμε να υποβάλουμε διαμαρτυρία νωρίτερα διότι λάβαμε την πρώτη επίσημη αλληλογραφία (σχετικά με τα μέτρα της Ρωσίας) την Τετάρτη, προηγουμένως είχαμε μόνον την πληροφόρηση που μας παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Μάρεκ Σαβίτσκι. Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε την άρνηση από Ρώσους τελωνειακούς στα σύνορα του ρωσικού θυλάκου Καλίνινγκραντ να επιτρέψουν την είσοδο μεγάλων φορτίων αποτελούμενων από πολωνικό κρέας κοτόπουλου και αυστριακό βοδινό κρέας επικαλούμενοι οδηγίες της ρωσικής κυβέρνησης.

Την εκτίμηση ότι «οι συνέπειες δεν θα είναι πολύ μεγάλες» εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Εβαλντας Γκούστας, ο οποίος τόνισε ότι η οικονομία της χώρας του θα αντιμετωπίσει περιορισμένες συνέπειες και η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί ελαφρά εάν συνεχιστεί επί μακρόν η ισχύς των κυρώσεων. Πάντως, λιθουανικές εταιρείες μεταφορών και εφοδιασμού ενδέχεται να πληγούν, καθώς σχεδόν το ένα δέκατο των αγαθών που μεταφέρουν στη Ρωσία είναι διατροφικά προϊόντα. Οι εξαγωγές τροφίμων από τη Λιθουανία στη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι μόλις στο 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Η Βουλγαρία

Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, το εμπάργκο αφορά το κρέας, το γάλα και τα φρούτα, αλλά όχι τα φάρμακα, τα καλλυντικά, το κρασί και τα ποτά, προϊόντα που αποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της Βουλγαρίας στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του βουλγαρικού Συνδέσμου Βιομηχανιών, οι κυρώσεις αντανακλούν ένα ποσοστό 2,5% του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών της Βουλγαρίας με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή