Η δύσκολη ατζέντα της κυβέρνησης

Η δύσκολη ατζέντα της κυβέρνησης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δύσκολο δίμηνο ξεκινά για την κυβέρνηση από την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, καθώς έως τις 13 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται η επίσημη σφραγίδα της Ευρωζώνης επί της συμφωνίας με την τρόικα που θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός. Το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, μάλιστα, αναγκάζει την κυβέρνηση σε αγώνα ταχύτητας και αντοχής, αφού μέσα σε μόλις δύο και κάτι εβδομάδες θα πρέπει να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, προκειμένου η υπουργική αντιπροσωπεία να μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Ολο το τελευταίο διάστημα, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, σε συνεργασία με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ετοιμάζουν τους φακέλους με τους οποίους θα μεταβεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη γαλλική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση πέτυχε η διαπραγμάτευση αυτή να είναι εξαιρετικά σύντομη, κάτι που, όπως σημειώνεται, διευκολύνει την προσπάθεια της Αθήνας να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα τελειώνει με τα Μνημόνια και περνάει στην επόμενη φάση. Αυτό, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι εύκολη.

Ταυτοχρόνως, όλο το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο και κορυφαίους υπουργούς, χειρίζονται μία σειρά από ζητήματα, από την εξέλιξη των οποίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα της επόμενης περιόδου. Για το κυβερνητικό επιτελείο είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση των ισορροπιών στην κυβερνητική συμμαχία αλλά και η κοινωνική σταθερότητα. Δεν είναι τυχαία η σπουδή του πρωθυπουργού να παρέμβει προσωπικά για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, οι αστοχίες του οποίου προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ηταν ίσως η πρώτη φορά από τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης που καταγράφηκε τόσο έντονη αλλά και πληθωρική αντίδραση εκ μέρους βουλευτών. Με αφορμή τις παρεμβάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης αναδεικνύουν με ένταση την ανάγκη άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών εκτόνωσης της κοινωνικής πίεσης και αφήνουν να εννοηθεί πως αν αυτό δεν αρχίσει να συμβαίνει από το φθινόπωρο, τότε οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί. Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι η μέχρι σήμερα πιστή εκτέλεση του προγράμματος από την Αθήνα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προβεί στους αναγκαίους χειρισμούς.

Πέραν του κλίματος που διαμορφώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το φθινόπωρο. Η συνεχής ισορροπία του κ. Βενιζέλου μεταξύ των αναγκών που γεννούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και η πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, φέρνουν συχνά σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος, ωστόσο, εκτιμά ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και δεν θα απειλήσει την κυβερνητική συνοχή.

Ταυτοχρόνως, όμως, προκαλούν εκνευρισμό στη γαλάζια Κ.Ο., στελέχη της οποίας κυριολεκτικά εξεγέρθηκαν εσχάτως από τη φράση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι «ζήτησε και αποφασίστηκε» η παράταση στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, όταν είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτερες και πιο ηχηρές αντιδράσεις σημειώθηκαν από την πλευρά των βουλευτών της Ν.Δ. «Το ΠΑΣΟΚ από τη μία προσπαθεί να εμφανίσει πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας και από την άλλη μπλοκάρει κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνουν βουλευτές της Ν.Δ., που φέρονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν το γήπεδο άδειο στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, η επίσημη πιστοποίηση της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα γίνει από τους 28 υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου. Εχοντας εξασφαλίσει τη «σφραγίδα» της Ευρωζώνης, η Αθήνα εκτιμά πως ανοίγει ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί και την κατακλείδα των κυβερνητικών προσπαθειών, αλλά και το βασικό όπλο του κ. Σαμαρά ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή