Επί ποδός στον ΣΥΡΙΖΑ για «θερμό» Σεπτέμβριο

Επί ποδός στον ΣΥΡΙΖΑ για «θερμό» Σεπτέμβριο

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαβεβαίωση του υπουργού Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά το έργο της μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο και τότε θα κινήσει τις διαδικασίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εισπράχθηκε ως μη γενόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να θεωρεί ότι, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, η χώρα θα εισέλθει σε περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ακόμη και αυτό, όμως, να μη συμβεί, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, η προσφυγή στην κάλπη είναι το αργότερο θέμα μερικών μηνών.

Υπό τo πρίσμα αυτό «διαβάζουν» τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ειδικότερα, θεωρούν ότι η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση ότι οι εκλογές είναι κοντά, έσπευσε το τελευταίο διάστημα «να τακτοποιήσει καταστάσεις και να κλείσει εκκρεμότητες», όπως αναφέρουν. Στη λογική της «τακτοποίησης» εντάσσουν την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δάση και τους συνεταιρισμούς, για τον αιγιαλό, ακόμη και το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι κανένα από αυτά τα θέματα δεν ήταν στα προαπαιτούμενα για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι μέτωπα που η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει, ώστε να μην αφήσει εκκρεμότητες -με τη λογική συγκεκριμένων εξυπηρετήσεων- ενόψει ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών.

Πέραν αυτού, οι συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση κινείται και στο επικοινωνιακό πεδίο με λογική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και «στήνει σκηνικό υπέρβασης της κρίσης». Σε αυτό εντάσσουν την επίσκεψη του νέου Προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα και τις δηλώσεις του, τη δημοσίευση πληροφοριών για κατάργηση της τρόικας, τις συνεχείς αναφορές σε επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στην Κουμουνδούρου προσδιορίζουν ως επόμενο κρίσιμο σταθμό τη ΔΕΘ, όπου θεωρούν ότι θα αναμετρηθούν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Τσίπρα. Αυτό που περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ακριβώς της ανάλυσής τους ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, είναι ότι από κυβερνητικής πλευράς η παρουσία στη ΔΕΘ θα χαρακτηριστεί από την προσπάθεια να φανεί με κάθε τρόπο ότι η κυβερνητική πολιτική έχει επιτύχει, ότι το πρόγραμμα απέδωσε και ότι η χώρα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης, ενώ αναμένουν και «άκρατη παροχολογία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να αντιτάξει σε αυτά το πρόγραμμά του, το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να είναι σαφές, εύληπτο, να παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και, κυρίως, να απαντά με συγκεκριμένα μεγέθη στο πάγιο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά;».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έναντι ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται και στην κατεύθυνση των συμμαχιών. Πέραν της διαβούλευσης με τη ΔΗΜΑΡ, μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε υπήρξε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επί συγκεκριμένου ζητήματος, της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι, «παρά τις γνωστές διαφορές τους, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και την πίεση του λαϊκού παράγοντα».

Το ζήτημα των συμμαχιών αναμένεται να αναδειχθεί για άλλη μια φορά σε εσωκομματική δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπευσε στις αρχές της εβδομάδας, από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε, να αποκηρύξει οποιαδήποτε συζήτηση για Κεντροαριστερά, ενώ εμμέσως αποκήρυξε και οποιαδήποτε συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς μίλησε για «συνεργασία όλης της Αριστεράς και συνάντησή της σε ένα ευρύ μέτωπο με όσες δυνάμεις δεν έχουν ευθύνη για νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές και μπορούν να χειραφετηθούν, ριζοσπαστικοποιούμενες, από τις σοσιαλδημοκρατικές και συστημικές αυταπάτες».

Η σημειολογία της επίσκεψης στο Αγιον Ορος

Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία μετασχηματισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας. Εχει, δε, διττή στόχευση: ο κ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος την Αθωνική Πολιτεία, επιθυμεί να καταδείξει ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, το κόμμα του, ως κόμμα εξουσίας, μπορεί θεσμικά να συνυπάρξει και να συν-λειτουργήσει αρμονικά με την Εκκλησία. Επιπλέον, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να άρει τη διάχυτη καχυποψία που επικρατεί στο εκκλησιαστικό ακροατήριο για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Εκκλησίας.

Οι αναφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη διαχωρισμό ρόλων Εκκλησίας – Κράτους, με πλήρη αρμοδιότητα της πολιτείας σε ζητήματα γάμου, ονοματοδοσίας και μαθήματος θρησκευτικών, σε κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, σε επιστροφή στο κράτος της μεγάλης ακίνητης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, σε φορολόγηση των εισοδημάτων εκκλησιαστικών ενώσεων και οργανώσεων, διαμόρφωσαν το κλίμα καχυποψίας.

Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε, πάντως, κατά την παραμονή στο Αγιον Ορος σε διαφορετικό μήκος κύματος. Πηγές της μοναστηριακής κοινότητας αναφέρουν ότι έδειξε κατανόηση στα ζητήματα φορολόγησης που του ετέθησαν, ενώ στις δηλώσεις του προανήγγειλε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αρωγός στις ανάγκες της ιερής κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή