Περισσότερα ροδάκινα και νεκταρίνια προς δωρεάν διανομή

Περισσότερα ροδάκινα και νεκταρίνια προς δωρεάν διανομή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το εμπάργκο της Ρωσίας έχουν ήδη δρομολογηθεί, αν και είναι ακόμα χαμηλής έντασης. Πρόκειται για αύξηση της ποσότητας των συγκεκριμένων φρούτων, που θα διοχετευθεί προς δωρεάν διανομή, αποσυρόμενη από την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα στηριχθεί η τιμή ροδάκινων και νεκταρινιών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος επέστρεψε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, διακόπτοντας τις αυγουστιάτικες διακοπές της Κομισιόν, μαζί με κλιμάκιο στελεχών του τομέα ευθύνης του. Τα μέτρα που προτείνει ο κ. Τσόλος αφορούν τον διπλασιασμό (από 5% σε 10%) του τμήματος της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών από ομάδες παραγωγών, που θα πάει για δωρεάν διανομή. Ανάλογα μέτρα θα παρθούν και για μεμονωμένους παραγωγούς. Ακόμα, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών των συγκεκριμένων ειδών. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα.

«Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδάκινων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Εχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο», δήλωσε ο κ. Ντατσιάν Τσόλος.

Ετήσια παραγωγή

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδάκινων (ετήσια παραγωγή στην Ε.Ε. 2,4-2,5 εκατ. τόνοι) και νεκταρινιών (1,1-1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από το ρωσικό εμπάργκο, υπήρξε (λόγω καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη) μια πρόωρη ωρίμανση των ειδών, δημιουργώντας υπερπροσφορά και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από το ύψους 400 εκατ. ευρώ σχετικό ταμείο της Ε.Ε., το οποίο δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα. «Είναι νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε ο κ. Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, αποτελούν σχεδόν το 10% του συνόλου.

Τα στελέχη της Κομισιόν αναζητούν εναλλακτικές αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ θα ζητήσουν και από τρίτες χώρες να μη σπεύσουν να επωφεληθούν από το ρωσικό εμπάργκο προωθώντας δικά τους προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή