Απάντηση Βαρβιτσιώτη στον Νιλς Μούζνιεκς

Απάντηση Βαρβιτσιώτη στον Νιλς Μούζνιεκς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη προκάλεσε σχόλιο του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μούζνιεκς στο Facebook σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που στοίχισε τη ζωή σε 8 παιδιά και 3 γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, η έρευνα για την υπόθεση τέθηκε προ μερικών εβδομάδων στο αρχείο.

Mε αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Μούζνιεκς είχε αναρτήσει στον «λογαριασμό» του στο Facebook το εξής σχόλιο: «Τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανοιχτή επιστολή στις ελληνικές αρχές υπογράμμισα ότι αναμένω την αναγνώριση και την τιμωρία των υπευθύνων γι’ αυτούς τους τραγικούς θανάτους στη θάλασσα. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι η ατιμωρησία κινδυνεύει να καλύψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Χθες, ο κ. Βαρβιτσιώτης κοινοποίησε επιστολή – απάντηση στο σχόλιο του κ. Μούζνιεκς στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Anne Brasseur.

Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με κατάπληξη διάβασα τη δήλωση του κ. Mούζνιεκς στο Facebook ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί “σοβαρό λάθος”, το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να διαπράξει. Με την παρατήρηση ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απόδοσης ευθυνών” αντιλαμβάνομαι ότι υπονοείται ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια “a la carte” εφαρμογή του Κράτους Δικαίου».

«Ελλειψη πληροφόρησης»

Ο Ελληνας υπουργός υποστηρίζει ότι το σχόλιο του κ. Μούζνιεκς μπορεί «μόνο να αποδοθεί σε έλλειψη πληροφόρησης» και καταλήγει λέγοντας ότι: «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αγωνίζονται για να διαφυλάξουν το δικαίωμα της ζωής και της ασφάλειας στη θάλασσα. Οποιαδήποτε αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση σε επιχειρήσεις διάσωσης παγίως ερευνάται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες δρουν ως θεματοφύλακες των ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή