Διπλό «στοίχημα» της κυβέρνησης

Διπλό «στοίχημα» της κυβέρνησης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στους Ελληνες παραγωγούς αποδύεται η ελληνική κυβέρνηση, με διττό στόχο: αφενός την εξασφάλιση, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της υψηλότερης δυνατόν αποζημίωσης και, κυρίως, τη διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων σε εναλλακτικούς προορισμούς. Χθες, σε δύο διαδοχικές συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, οριστικοποιήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα, με πρώτο ζητούμενο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο προσδιορισμός της ζημίας για τους Ελληνες παραγωγούς, προκειμένου η ελληνική αντιπροσωπεία στη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων, που συγκαλείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από την Κομισιόν, να εμφανιστεί έτοιμη ώστε να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Οπως, άλλωστε, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, «εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το ύψος και τον τρόπο των αποζημιώσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, από μια πρώτη αποτίμηση που έγινε στη χθεσινή σύσκεψη που συνεκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, η ζημία στις εξαγωγές για τη φετινή χρονιά από το ρωσικό εμπάργκο, αναφορικά με τα προϊόντα που εξάγονται αυτή την περίοδο, δεν αναμένεται να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ. Οι αρμόδιοι παράγοντες τη χαρακτηρίζουν «περιορισμένη» και διευκρινίζουν ότι το ακριβές ύψος θα υπολογισθεί όταν ολοκληρωθεί η απογραφή των προϊόντων που εστάλησαν πίσω και των παραγγελιών που δεν πρόκειται να εκτελεστούν. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να συνυπολογισθεί και η ζημία που μπορεί να επέλθει στο μέλλον, εφόσον παραταθεί επί μακρόν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η εξεύρεση εναλλακτικών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα είναι το δεύτερο κρίσιμο στοίχημα για την Αθήνα. Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που παράγουν ομοειδή προϊόντα, προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο σε εναλλακτικές αγορές. Εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των χωρών που είναι ήδη παρούσες με τα προϊόντα τους. Οι ίδιες χώρες που ανταγωνίζονται σε αυτό το πεδίο επιχειρείται να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο εντός της Ε.Ε., ώστε να προωθήσουν περισσότερο αποτελεσματικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κούρκουλας προσδιόρισε εν μέρει το ζητούμενο αυτών των διεκδικήσεων: «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την Ε.Ε., τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη, αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί είτε με επιστροφή στη ρωσική αγορά είτε εάν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, καθώς το θέμα που έχει δημιουργηθεί αφορά πολλά κράτη-μέλη, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη και αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση, μη προβλέψιμη». Η τροποποίηση κανονισμών, πάντως, ενδέχεται να εξελιχθεί σε χρονοβόρο διαδικασία.

Υπογραφή συμβάσεων

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπέγραψε χθες συμβάσεις για την προώθηση εξαγωγών φρέσκων φρούτων, ελαιολάδου, κρασιού και τυροκομικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., επισήμανε τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή