Τα στοιχεία στην Ε.Ε., μετά την καταγραφή

Τα στοιχεία στην Ε.Ε., μετά την καταγραφή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της πρώτης επίσημης σύσκεψης στις Βρυξέλλες αύριο για τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές, προχωρά η καταγραφή των ποσοτήτων αδιάθετων ροδάκινων σε επτά νομούς της χώρας προκειμένου τα στοιχεία να σταλούν αμέσως στην Ε.Ε.. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνες για τις καταγραφές, ενώ τα στοιχεία θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί και αποσταλεί έως σήμερα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», θα προχωρήσει η κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε. για κάθε χώρα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης τονίζει ότι είχε επικοινωνήσει πριν από την επιβολή του εμπάργκο με τον επίτροπο Γεωργίας κ. Ντατσιάν Τσόλος, καθώς, λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία, υπήρχαν ήδη δυσκολίες στις εξαγωγές, με συνέπεια την πτώση των τιμών για τους παραγωγούς. Ο κ. Καρασμάνης προσθέτει ότι, σε συνεννόηση με την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, «εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», καταλήγει.

Αντίστοιχες ήταν οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Βήμα fm, ο κ. Δημ. Κούρκουλας απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό για τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσει η χώρα μας. Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που το ποσό που θα δοθεί από την Ε.Ε. αποδειχθεί ανεπαρκές για να καλύψει τις ζημιές, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το συμπληρώσει. «Υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται (από το εμπάργκο) και δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να πούμε με βεβαιότητα αν οι μηχανισμοί και οι πόροι που υπάρχουν επαρκούν.

Εάν όμως δεν επαρκέσουν, εμείς μαζί με άλλες χώρες με τις οποίες ήδη είμαστε σε επαφή θα ζητήσουμε κατ’ εξαίρεση μέτρα», είπε ο κ. Κούρκουλας και υπενθύμισε ότι «έχουμε εξαρχής δεσμευθεί ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός στους παραγωγούς».

Αντιδράσεις

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, σύσσωμη η αντιπολίτευση την επέκρινε και χθες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του γραμματέα του κ. Δημ. Βίτσα υποστήριξε ότι η Ελλάδα, αντί να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση «για να διαμορφωθεί μια κατάσταση που θα ευνοεί τις ίδιες τις κοινωνίες», παίζει στο παιχνίδι της αποσταθεροποίησης της περιοχής, ενώ ο βουλευτής κ. Β. Αποστόλου κάλεσε την κυβέρνηση «να δεσμευτεί για όλη την αποζημίωση των παραγωγών, ακόμη και με εθνικούς πόρους», αποσιωπώντας, ωστόσο, ότι τούτο προϋποθέτει τη συναίνεση της Ε.Ε.

Επικριτικός αλλά με σαφώς πιο συγκεκριμένες προτάσεις ήταν ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Θαν. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος αξίωσε την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών, προκειμένου να διεκδικηθούν με έμπρακτες αποδείξεις οι αποζημιώσεις και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ζητήσει την έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Τέλος, το ΚΚΕ, μέσω του ευρωβουλευτή του κ. Σωτ. Ζαριανόπουλου, ανέδειξε ως «μοναδική και άμεση διέξοδο για τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών και του λαού μας την έξοδο από την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή