Οι τρεις άξονες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις άξονες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη Πέμπτη 21 Αυγούστου προσδιορίστηκε η σύσκεψη της ομάδας προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, για την οριστικοποίηση του προγράμματος. Το τελικό προσχέδιο, που έχει ήδη δοθεί για μελέτη προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις για ενδεχόμενες τροποποιήσεις επί του οριστικού κειμένου, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά τις άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις –αποτελεί, δηλαδή, το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης– και διακρίνεται σε τρία επιμέρους σημεία: τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας και τις πρωτοβουλίες, κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο, για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Στόχος της ομάδας που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα είναι σε αυτό το πρώτο μέρος να αποτυπωθούν οι πρώτες δράσεις μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης και τη «θεραπεία» μιας σειράς παραγόντων που εκτιμάται ότι την επιτείνουν. Αυτό το κομμάτι του προγράμματος θεωρείται και το πιο κρίσιμο, καθώς με αυτό θα επιχειρηθεί να δοθεί πειστική απάντηση σε όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν την «κυβερνησιμότητα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμφανίζονται δύσπιστοι έναντι της θέσης της Κουμουνδούρου ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης της παρούσας κατάστασης. Ετσι, αυτό που έχει ζητηθεί από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνοδεύονται οι όποιες δράσεις από αποτίμηση του κόστους τους και να δίνεται σαφής απάντηση στο ερώτημα από πού θα αντληθούν τα αναγκαία για την υλοποίησή τους κονδύλια.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτυπώνεται ο σχεδιασμός για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως τιτλοφορείται. Εκεί περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα, με δεδομένη τη θέση του κόμματος για καθιέρωση της απλής αναλογικής, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την παρουσίαση, δηλαδή, του οικονομικού μοντέλου που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στην έξοδο από την κρίση και θα αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εποχής και θωρακισμένη έναντι των κινδύνων που προκύπτουν από το εξαιρετικά ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Μία από τις βασικές παραμέτρους αυτού του μοντέλου, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θα αφορά το ισχυρό κοινωνικό κράτος, ενώ θα γίνεται αναφορά και σε οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος, υπό τον γενικό τίτλο «Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο», θα αποτυπώνει τις θέσεις του κόμματος για τη λειτουργία της χώρας στο πλαίσιο πολυεθνικών οργανισμών, τον ρόλο της ως συμμάχου και εταίρου, τις διμερείς σχέσεις, τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή