Πιέσεις στο Μαξίμου για πρωτοβουλίες εκτόνωσης

Πιέσεις στο Μαξίμου για πρωτοβουλίες εκτόνωσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε αναζήτηση τρόπων εκτόνωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας που, όπως μεταφέρουν «γαλάζιοι» βουλευτές, εντείνεται εσχάτως, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με αφορμή την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο. Στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια φτάνουν καθημερινά μηνύματα βουλευτών αλλά και κομματικών στελεχών από όλη την επικράτεια που ζητούν –για πρώτη φορά με τόσο πιεστικό τρόπο– την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα τμήματα εκείνα που παραδοσιακά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., δηλαδή στους αγρότες και τους μικρομεσαίους.

Η ίδια η κυβέρνηση, και μάλιστα με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις του ΕΝΦΙΑ και προαναγγέλλοντας διορθωτικές κινήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο. Η… σκόνη, ωστόσο, δεν έχει κατακάτσει. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα, παρασκηνιακά τουλάχιστον, ακούγονται ακόμη και φωνές, κυρίως κομματικές, που τάσσονται υπέρ της αλλαγής του νόμου, εκτιμώντας ότι οι όποιες διορθωτικές κινήσεις δεν αρκούν για να μεταβάλλουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. «Το στρατήγημα του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά έχει όλα τα εχέγγυα της επιτυχούς έκβασης. Η κυβέρνηση πάσχει στα ζητήματα της καθημερινότητας», σχολίαζε χαρακτηριστικά σημαίνον κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να υπερβεί ανυπέρβλητα εμπόδια και να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και σήμερα κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει την προσπάθεια από τα αυτογκόλ ορισμένων».

Ενα πρόσθετο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η πλειονότητα των βουλευτών τελεί πλέον υπό την πίεση της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, με αποτέλεσμα, αντί να λειτουργεί εκτονωτικά, να βάζει διαρκώς και πιο ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων, ακόμη και για ζητήματα στα οποία οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους.

Ρωσικό εμπάργκο

Πέραν του ζητήματος του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της γενικότερης φορολογικής πολιτικής, η οποία βρίσκεται στην αιχμή του «γαλάζιου» προβληματισμού, κρίσιμη θα είναι για την κυβέρνηση και η έκβαση της υπόθεσης των επαγγελματιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Και εδώ, η ελπίδα επαφίεται στη στάση που θα τηρήσει τελικώς η Ε.Ε., καθώς η κυβέρνηση, μετά και την πικρή εμπειρία του παρελθόντος (πρόστιμα από επιδοτήσεις παρελθόντων ετών), δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κινηθεί ερήμην των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται σε κοινωνία και κόμμα και, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, προτίθεται να παρέμβει άμεσα και καθοριστικά, τουλάχιστον για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και γενικότερα τα φορολογικά, διότι η υπόθεση με το ρωσικό εμπάργκο είναι πιο σύνθετη και δύσκολη.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ πριν από τη μετάβασή του στο Παρίσι για τη συνάντηση με την τρόικα και από εκεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στα τέλη του μήνα, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Εκεί, προτίθεται να θέσει με έμφαση το θέμα των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειράν συνάντησή του με τον κ. Γιουνκέρ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα και οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να έχουν υλοποιήσει όλες τις κατά τομείς δράσεις προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρη στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν η βούληση της Αθήνας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή