Σε αναζήτηση νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα βρίσκεται η κυβέρνηση

Σε αναζήτηση νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα βρίσκεται η κυβέρνηση

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η ανησυχία της Αθήνας από την κλιμάκωση της μετωπικής σύγκρουσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) με τη Ρωσία, καθώς, όσο περνούν οι μέρες, διαψεύδεται η αρχική αισιοδοξία για ευνοϊκή μεταχείριση των ελληνικών προϊόντων από τη Μόσχα, λόγω των παραδοσιακά καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση νέων αγορών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων που μέχρι πρόσφατα απορροφούσε η ρωσική αγορά, καθώς είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι η επαναδιείσδυση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αν υπάρξει, θα απαιτήσει μακρές και επίπονες προσπάθειες.

Πρώτα η καταγραφή

Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν θα είναι μακρά, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή από τις περιφέρειες των ποσοτήτων που δεν κατέστη δυνατόν να εξαχθούν στη Ρωσία και στη συνέχεια να γίνει η όποια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι τη λήψη αποφάσεων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, αν και εκφράζεται αισιοδοξία ότι η Ε.Ε. θα αποζημιώσει τους αγρότες που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει. Αντιθέτως, αυτό στο οποίο μπορεί να στοιχηματίσει κανείς είναι ότι η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θα επαναλάβει το λάθος του παρελθόντος να προχωρήσει σε καταβολή αποζημιώσεων ερήμην της Ε.Ε., όπως συνέβη επί εποχής Σ. Χατζηδάκη, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στη χώρα μας σημαντικό πρόστιμο. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιωθούν οι αγρότες, αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.», σημειώνει στην «Κ» κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Στην πρόσφατη διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτιμήθηκε ότι το κόστος θα είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο που είχε αρχικώς εκτιμηθεί και δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, αφού το σύνολο των περσινών εξαγωγών προϊόντων προς τη Ρωσία έφτασε στα 100 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν ήδη εξαχθεί περίπου οι μισές από τις ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί πριν από το ρωσικό εμπάργκο.

Παρά ταύτα, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς, πέραν των άλλων, σημειώνεται σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, όπου η εξαγωγική δραστηριότητα έδινε διέξοδο στους παραγωγούς λόγω της μείωσης της ζήτησης στο εσωτερικό και συνέβαλε στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ηδη λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και της υποχώρησης του ρουβλιού τους τελευταίους μήνες, που είχαν ως αποτέλεσμα την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ρωσία, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη χώρα υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 23,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, από τα 82,9 εκατ. ευρώ στα 63 εκατ. ευρώ.

Οπως εκτιμήθηκε και στην πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη, ο υπ’ αριθμόν  1 φόβος των αγροτών αλλά και των εξαγωγέων και βιομηχάνων είναι το κόστος από την πιθανή καταγγελία εμπορικών συμφωνιών με μια μεγάλη αγορά, όπως η ρωσική, των 145 εκατ. κατοίκων. Από την Αθήνα, άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητη η σπουδή χωρών εκτός Ε.Ε. να κατακτήσουν τη ρωσική αγορά.

Το φυσικό αέριο

Ενα δεύτερο πεδίο προβληματισμού προκαλεί η πιθανή διαταραχή της ροής του ρωσικού αερίου, κάτι το οποίο θα προκαλούσε ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα και μάλιστα με ευρύτερες διαστάσεις στη χώρα μας. Οπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος υπουργός θα ζητήσει από τον αρμόδιο για την ενέργεια επίτροπο κ. Γκ. Ετινγκερ χώρες που δεν θα υποστούν μεγάλες επιπτώσεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, να συνδράμουν χώρες υψηλής εξάρτησης, όπως η Ελλάδα, παρέχοντας αέριο σε τιμές που πληρώνουν και οι ίδιες, προκειμένου να αποφευχθεί το υψηλό κόστος του LNG που αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη.

Η πρόταση θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου μαζί με την παράδοση στον επίτροπο Ενέργειας της έκθεσης στρες τεστ που έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη ενόψει πιθανής διακοπής του αερίου μέσω Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή