Διπλό άνοιγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διπλό άνοιγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να εγγράψουμε νέα μέλη, να στήσουμε νέες τοπικές οργανώσεις»: με αυτή την «οδηγία» από την Κουμουνδούρου έφυγαν για τον Δεκαπενταύγουστο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εισέλθει σε φάση οργανωτικής ανασυγκρότησης από τη βάση, προκειμένου, όπως επισημαίνουν στελέχη της ηγετικής ομάδας, να διαμορφωθεί ένας κομματικός σχηματισμός και μηχανισμός που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα, στην ενισχυμένη εκλογική επιρροή του κόμματος.

Ηδη, από την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, κατέστη πασιφανές στην Κουμουνδούρου ότι ο κομματικός μηχανισμός, το δίκτυο τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ετεροχρονισμένο. Παρέμεινε ουσιαστικά στα δεδομένα του προ του 2012 ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του 4%. Αυτό προκάλεσε δυσκολίες ακόμα και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και στο να είναι «δυναμική» η παρουσία του κόμματος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Ο σχεδιασμός των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει ευρύ άνοιγμα στην εκλογική βάση και να δομηθεί ένας κομματικός μηχανισμός που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα για το κόμμα, αλλά και να φτάνει σε ολόκληρη την επικράτεια με πυκνό δίκτυο τοπικών οργανώσεων, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί καλύτερα στις τοπικές κοινωνίες, να αφουγκρασθεί τις ανάγκες και ανησυχίες τους, αλλά και να τις συσπειρώσει και κινητοποιήσει περισσότερο αποτελεσματικά. Ετσι, η Κουμουνδούρου θα προχωρήσει σε διπλό άνοιγμα: έχει ζητηθεί από τα κατά τόπους στελέχη να καταθέσουν προτάσεις για το πού εξυπηρετεί να λειτουργήσουν νέες οργανώσεις και, παράλληλα, κάνει άνοιγμα για εγγραφές νέων μελών. Το κόμμα επιδιώκει να αποκτήσει μαζικότητα στις τάξεις του και, παράλληλα, να ενισχύσει τη διείσδυσή του στις περιοχές και τις κοινωνικές ομάδες που ενώ έχουν πληγεί από την κρίση, διαπιστώνεται ότι εμφανίζουν μάλλον διστακτικότητα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει καλύτερες επιδόσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η δυσκολία διείσδυσης και προσέλκυσης ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερη στον αγροτικό πληθυσμό και στα μεσαία στρώματα της περιφέρειας.

Δυσμενής επικαιρότητα

Στην Κουμουνδούρου επενδύουν αυτές τις ημέρες στη λεγόμενη «πολιτική των καφενείων» για να προσεγγίσουν την εκλογική βάση. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, μπορούν να κινηθούν με άνεση στην περιφέρεια και στις πολυπληθείς εκδηλώσεις με επίκεντρο τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Οπως επισημαίνουν αρκετοί βουλευτές του κόμματος, οι συνάδελφοί τους του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχουν την ίδια ευχέρεια. Η επικαιρότητα, μάλιστα, αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσμενής για τους τελευταίους, καθώς οι επισκέψεις στις εκλογικές περιφέρειές τους συμπίπτουν με τη μεγάλη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στους πολίτες από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και με την απόφαση επιβολής του ρωσικού εμπάργκο σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα, που επίσης επιβαρύνει εξαιρετικά το κλίμα σε αρκετές περιοχές. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν σε πολιτική αξιοποίηση της αρνητικής για την κυβέρνηση επικαιρότητας και θεωρούν ότι αυτές οι ημέρες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη φθινοπωρινή ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης περιλαμβάνει δύο σκέλη: την οριστικοποίηση του προγράμματος, με παράλληλη προετοιμασία της παρουσίας του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου και την εκπόνηση προγράμματος περιοδειών στην περιφέρεια για τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Την επόμενη Πέμπτη, 21 Αυγούστου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής προγράμματος με την Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του τελικού κειμένου. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονές του, ουσιαστικά το πρόγραμμα των άμεσων παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τις επιμέρους θεματικές του προγράμματος θα γίνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις σε Αθήνα και επαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή