Εσωκομματικά πυρά κατά Τσίπρα για το Αγιον Ορος

Εσωκομματικά πυρά κατά Τσίπρα για το Αγιον Ορος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Αγιον Ορος προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άρθρο της στην αριστερή ιστοσελίδα Enosy.blogspot. com, η Ελένη Πορτάλιου, μέλος της Κ.Ε. και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ασκεί σκληρή κριτική στην επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι έγινε «για τις ψήφους που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εισρεύσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά της θρησκευτικής οδού».

Ούτε ο πρόεδρος ούτε το γραφείο Τύπου αντέδρασαν στην κριτική αυτή, στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματος, ωστόσο, δεν έκρυβαν την απορία τους γιατί αυτή εκδηλώθηκε με δέκα μέρες καθυστέρηση και υπενθύμιζαν ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε το Αγιον Ορος από τις 7 ώς τις 9 Αυγούστου.

Στο άρθρο της, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα το περασμένο Σάββατο, η κ. Πορτάλιου αναφέρει ότι η σχέση Αριστεράς και Εκκλησίας είναι «ανταγωνιστική σε μείζονα ζητήματα» και καταλογίζει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν συζήτησε στο Αγιον Ορος τίποτα ουσιώδες από τα επίδικα των σχέσεων κυβερνώσας Αριστεράς και Εκκλησίας». Η κ. Πορτάλιου χαρακτηρίζει προσβολή για τους Ζαπατίστας «την ταύτιση των κοινοτήτων των μοναχών με τις ζαπατίστικες κοινότητες» που έκανε ο κ. Τσίπρας για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των πατέρων του Αθω. Πολιτικά σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί στα θέματα ιδιοκτησίας και φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας, στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων του Αγίου Ορους και τον χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στα βασικά αυτά πρέπει να γίνουν ρήξεις. Με δεδομένο ότι η κ. Πορτάλιου δεν ανήκει στην αντιπολιτευόμενη Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά στην πλειοψηφία που στηρίζει τον κ. Τσίπρα, οι ενστάσεις της δείχνουν πόσο δύσκολα είναι τα ανοίγματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους που η Αριστερά δεν είχε ώς τώρα πρόσβαση ή επιρροή.

Με δεδομένο αυτό, δεν είναι περίεργο ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι στην εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις και ότι θα υπάρξει απλώς προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης κάποιων θέσεων του κόμματος -π.χ., για το αφορολόγητο όριο στη φορολόγηση της περιουσίας- ώστε να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί ως πρωθυπουργός εν αναμονή. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η ομιλία θα δομηθεί γύρω από συγκεκριμένους πυλώνες, όπως είναι η φορολογική πολιτική και η παραγωγική ανασυγκρότηση, και θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες. Για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Σήμερα θα δεχτεί την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων αλλά και τους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή