Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει Πρόεδρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει Πρόεδρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει τα παιχνίδια με την προεδρική εκλογική ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσανατολίζεται τώρα στο να μην υποβάλει πρόταση στη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέπτυξε και το σκεπτικό ότι αν εκλεγεί ο διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή, η κυβέρνηση θα πάρει «πράσινο φως» για να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμποδίσει. Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το διά ταύτα, «προσωπική του άποψη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να καταθέσει πρόταση».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει πάση θυσία να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή. Αν και δεν συνηθίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να προσέρχεται χωρίς πρόταση στη διαδικασία αυτή –μόνο ο Γ. Παπανδρέου το έκανε το 2009, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι θα προκαλέσει εκλογές και μετά θα προτείνει τον κ. Κ. Παπούλια– ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την προεδρική εκλογή με αποκλειστικό γνώμονα να την μπλοκάρει, ώστε να καταστήσει μονόδρομο την προσφυγή στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ικανής να αποτρέψει την εκλογή προέδρου αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε πριν από λίγους μήνες τα νομοσχέδια για τη Μικρή ΔΕΗ και τον αιγιαλό για «ανοίγματα» σε άλλους πολιτικούς χώρους και κόμματα ώστε να δείξει ότι η συγκρότηση μιας τέτοιας μειοψηφίας είναι εφικτή. Στους ηγετικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί, πάντως, ανησυχία η βεβαιότητα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν και κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να διευκολύνει τον κ. Σαμαρά, καταθέτοντας μια πρόταση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, που ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να έκανε αποδεκτή.

Απόλυτη συμφωνία

Η πρόθεση να μην καταθέσει υποψηφιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται, με σκοπό να συνηθίσει η κοινή γνώμη στην ιδέα, και να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι στο πολιτικό σκεπτικό σε σχέση με την προεδρική εκλογή υπάρχει απόλυτη συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το Σύνταγμα επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αλλά αυτές πρέπει να προκύψουν από μια νέα Βουλή, ανανεωμένη, αναβαπτισμένη στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει μέσα από τη διαμόρφωση του συσχετισμού των 180 να πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσει αυτήν την καταστρεπτική πολιτική» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα προσπαθήσει να το εμποδίσει. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει το “πράσινο φως” για να συνεχίσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους ροδακινοπαραγωγούς και ζήτησε «η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της από την ανόητη και αδιέξοδη λογική των κυρώσεων», λέγοντας ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. «Δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή