Πίεση σε τρία επίπεδα από το ΠΑΣΟΚ

Πίεση σε τρία επίπεδα από το ΠΑΣΟΚ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προτάσεις για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σε τρία επίπεδα θα καταθέσουν στον κ. Γκίκα Χαρδούβελη οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι έχουν εξετάσει εξονυχιστικά τον νόμο και θα προχωρήσουν σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτον, θα ζητήσουν διορθώσεις προκειμένου ο φόρος να γίνει δικαιότερος, μέσω αλλαγών που αφορούν κατά βάση τον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Δεύτερον, θα προτείνουν να προβλεφθούν παρεμβάσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες), για τις οποίες ο νόμος ήδη περιλαμβάνει κάποια μέριμνα. Και, τρίτον, όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας (ΑΠΕ), θα ζητήσουν να διευκρινιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ο αριθμός των δόσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες.

Οι επιφορτισμένοι από τη Χαρ. Τρικούπη με την αναζήτηση λύσεων για τις στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη εντοπίσει και πιο συγκεκριμένα προβλήματα στις διατυπώσεις, που τελικώς οδηγούν σε άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών ακόμη και σε ομοειδείς επιχειρήσεις. Πηγές του ΠΑΣΟΚ έφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται από τις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ η φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν ως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεν υπάγονται στην ίδια κλίμακα με τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά υπολογίζονται ως αυτόνομες κατοικίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μια ξενοδοχειακή μονάδα να καταλογίζεται μέχρι και 10 έως 12 φορές μικρότερος φόρος σε σύγκριση με μια τουριστική επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων, που διαθέτει ακριβώς τον ίδιο αριθμό κλινών, ή εκτείνεται σε ανάλογη ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια. Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους στρεβλώσεις επιβαρύνουν περαιτέρω μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από τη σοβούσα οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, στη Χαρ. Τρικούπη έχουν προετοιμάσει προτάσεις και για το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, τις οποίες θα συζητήσουν σήμερα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα και την ερχόμενη Τρίτη με τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Δένδια. Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο υπό συζήτηση νόμος πρέπει να μην είναι προσωρινός (όπως ο περυσινός που πρακτικά έλαβε παράταση ενός έτους), καθώς επίσης να δίνει τη δυνατότητα επανάκαμψης στις αποδεδειγμένα συνεπείς επιχειρήσεις και να διατηρεί τις προβλέψεις για προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Τέλος, από τη Χαρ. Τρικούπη άφηναν χθες αιχμές και για τη στάση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. που ζήτησαν με επιστολή την τροποποίηση του αντιρατσιστικού, προκειμένου να περιλαμβάνει την καταγγελία των γενοκτονιών των χριστιανών της Ανατολής. Από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο «ψευτοηρωισμούς» και για «παραβίαση ανοιχτών θυρών», τονίζοντας ότι πρακτικά οι γενοκτονίες έχουν ήδη αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και, προφανώς, θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, καθώς αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή