Στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας στη Μεσόγειο και την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων στον οδικό χάρτη της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ εστίασε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός επισκέφθηκε τον κ. Χέιγκελ στο Πεντάγωνο για δεύτερη φορά σε ένα περίπου έτος, σε μία συνάντηση που εκτίμησε ότι «επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο» της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σε αυτή συζητήθηκαν τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα στη γειτονιά της Ελλάδας, με τον κ. Αβραμόπουλο να δηλώνει ότι «συμφωνήσαμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα».

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν επίσης μία ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία, προχώρησαν, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας». Η εκτίμηση είναι ότι όλα όσα είχαν συμφωνηθεί σε αυτόν για τη βοήθεια προς την Ελλάδα εξελίσσονται κανονικά, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν προμήθειας μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης του αμερικανικού στρατού που θα μετασκευασθούν και θα συντηρούνται σε συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Από αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έκδηλο το ενισχυμένο ενδιαφέρον τους για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, αλλά και η αίσθηση του επείγοντος που έχει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για την ασφάλεια σε αυτήν. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση περιελάμβανε «τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας», όπως το έθεσε ο κ. Αβραμόπουλος. Οπως είπε, «η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσεως στη σύγχρονη ιστορία της».

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθεί περισσότερο στην περιοχή, ώστε να προωθήσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας απέναντι σε ένα τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία. Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον στρατηγικό ρόλο της βάσης της Σούδας στο πλαίσιο των υπαρχουσών διμερών και πολυμερών συμφωνιών συνεργασίας – κάτι που εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για τη φιλοξενία και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτήν.

Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα, με τη συμμετοχή έξι συμβούλων από κάθε πλευρά. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Αριστείδης Καλογερόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρίστος Παναγόπουλος, ο ακόλουθος άμυνας στις ΗΠΑ Ευάγγελος Παπαδόπουλος, και ως πρακτικογράφος ο διπλωμάτης Αντώνιος Παπακώστας. Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Αρλινγκτον. Επισκέφθηκε επίσης το μνημείο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή