ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα προ Μνημονίου επίπεδα προτίθεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του κ. Αλ. Τσίπρας σε ανεπίσημη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων. Η πρωτοβουλία θέλει να προλάβει την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ίδιο μέτρο, και να τη φέρει σε δύσκολη θέση ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα των πρατηριούχων για αναστολή της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης νομοθετικά με τροπολογία. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία θα προβλέπει την επιστροφή του ΕΦΚ στα επίπεδα που ήταν το 2011 και πριν από την υλοποίηση των σχετικών προβλέψεων του Μνημονίου, δηλαδή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Με τον τρόπο αυτόν, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 0,9 ευρώ το λίτρο, με δεδομένο ότι οι διεθνείς τιμές παραμένουν σε περίπου ίδιο ύψος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το μέτρο της εξίσωσης της φορολόγησης των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης απέτυχε δημοσιονομικά, έπληξε τα λαϊκά στρώματα και ήταν υπεύθυνο για την μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις ξυλόσομπες και τα τζάκια.

Η τροπολογία δεν έχει συνταχθεί ακόμα, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο και μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Οπως εκτιμούν, δεν θα αργήσει να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ενδεχομένως να αποτελέσει μια από τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, παράλληλα με την τροπολογία. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της κλοπής των καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία δεν αποτελεί κάτι νέο. Και πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία ζητούσε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011. Η άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης προτεινόταν σε εκείνη την τροπολογία ως πρώτο βήμα, καθώς, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανενός είδους φόρο.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους πρατηριούχους αποφασίστηκε ad hoc στη διάρκεια της συνάντησής του με τη ΓΣΕΒΕΕ που επίσης τάσσεται υπέρ της αναστολής της εξίσωσης των δύο φόρων. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Τσίπρας συναντάται εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων και παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εμφάνισής του στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, στην Κουμουνδούρου γίνονται συνεχείς συσκέψεις –ακόμη σε άτυπο επίπεδο– με σκοπό να εξειδικευτούν αυτά που θα πει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στις 13 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια, την ανεργία και την παραγωγική ανασυγκρότηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια είναι στα σημεία αυτά να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες. Μια τέτοια άτυπη συνάντηση έγινε και χθες στην Κουμουνδούρου υπό τον επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος κ. Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή στελεχών της Π.Γ και κάποιων στελεχών της Επιτροπής Προγράμματος με αντικείμενο τη διαμόρφωση εισηγήσεων για τα ανωτέρω ζητήματα. Θα ακολουθήσει  νέα  συνάντηση  την  επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή