Νέα αναβολή στο αντιρατσιστικό

Νέα αναβολή στο αντιρατσιστικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζήτηση μιας διατύπωσης που θα ικανοποιεί το αίτημα των 38 βουλευτών της Ν.Δ. να αναδειχθεί ως αδίκημα όμοιο με την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) χωρίς όμως να προκληθεί και ζήτημα με την Τουρκία φέρεται να είναι μια από τις βασικές αιτίες της νέας αναβολής στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νόμου, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις Μητροπολιτών για άλλες διατάξεις του.

Επισήμως, η αναβολή αποδόθηκε χθες σε «έκτακτο κώλυμα» του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς αυτό επικαλέστηκε ο κ. Χαρ. Αθανασίου σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής από τον οποίο ζήτησε η σχετική συζήτηση να γίνει «το συντομότερον δυνατόν και αν είναι εφικτό τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου». Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν την αναβολή να υπαγορεύτηκε από σειρά διαφωνιών που προέκυψαν ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Με σημαντικότερο όχι μόνον το αίτημα των 38 βουλευτών της Ν.Δ. το οποίο σημειωτέον συνυπέγραψαν χθες και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές. Αλλά και την πίεση εκ μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί στο ν/σ το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, εισήγηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από Μητροπολίτες της Εκκλησίας οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα εκφραστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος δεν περιορίστηκε μόνον να καλέσει τους ιθύνοντες να διορθώσουν το ν/σ. Αλλά καυτηριάζοντας την πιθανότητα νομιμοποίησης συμβίωσης των ομοφυλοφίλων χαρακτήρισε επί λέξει «κρίμα γι’ αυτήν την κυβέρνηση ως τελευταία πράξη πριν από την αυτοκτονία της να μας αφήνει ως νομοθετημένη πλέον κληρονομιά τα επίχειρα του ηθικού παραλογισμού της» και κατέληξε με τη φράση «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»!

Οι οξύτατες αυτές αντιδράσεις ήταν αναπόφευκτο να επιβεβαιώσουν την αίσθηση ότι στα δύο κυβερνητικά κόμματα υφέρπουν τις τελευταίες μέρες σοβαρότατες διαφωνίες ως προς τις τελικές διατυπώσεις του νόμου. Αίσθηση που ενισχύθηκε από συνέντευξη που έδωσε ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης κ. Τάκης Μπαλτάκος. Μιλώντας στον Real περιέγραψε ως απολύτως αιτιολογημένες τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, αλλά και των 38 βουλευτών της Ν.Δ. και χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο «νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα». Η αίσθηση μάλιστα που άφησε ότι απηχεί τις απόψεις ενός σημαντικού τμήματος στελεχών της Ν.Δ. μόνον απαρατήρητη δεν πέρασε από το Μαξίμου, ενώ οι αιχμές του στη Χαρ. Τρικούπη θορύβησαν και το περιβάλλον του κ. Ευ. Βενιζέλου καθώς είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντα φρόντιζε οι σχέσεις του με την Εκκλησία να είναι ανέφελες. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για το σύμφωνο συμβίωσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κ. Β. Κατριβάνου υποστήριξε ότι «το πνεύμα Μπαλτάκου ζει και βασιλεύει και μας επιστρέφει στον Μεσαίωνα», ενώ και η ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε τους «συντηρητικούς θυλάκους της Ν.Δ., που αποτρέπουν την ψήφιση μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας». Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνιζαν, πάντως, ότι είναι θέμα λίγων ημερών η κατάθεση του νόμου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε αντίθετη πρόβλεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή