«Πράσινο φως» από το ΠΑΣΟΚ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα σημεία που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ διαπιστώνει η Χαρ. Τρικούπη, μετά και τη χθεσινή συνάντηση βουλευτών του κόμματος με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Από το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ (στο οποίο ήταν επικεφαλής ο αρμόδιος για τα οικονομικά Φίλ. Σαχινίδης και συμμετείχαν οι κ. Θ. Μωραΐτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Δ. Καρύδης και Β. Γερανιωτάκης) έγινε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία στα εξής θέματα:

Πρώτον, επί της επανεξέτασης του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες θα χρησιμοποιηθούν συγκριτικά εκείνες του ΦΑΠ του 2013 και του ΕΝΦΙΑ, με τρόπο ο οποίος θα οδηγεί και σε μείωση του ύψους του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι με αυτή τη ρύθμιση επιτυγχάνεται η μείωση του φόρου μέχρι και 167 εκατομμύρια ευρώ, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Δεύτερον, συμφωνήθηκε ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο (είτε συνολική είτε μερική) να διευκολυνθούν στο γραφειοκρατικό σκέλος.

Τρίτον, από το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην αύξηση του αριθμού των δόσεων από πέντε σε έξι και ζήτησαν να εξετασθεί, αν κάτι τέτοιο είναι δημοσιονομικά εφικτό, αυτές να γίνουν ακόμη περισσότερες. Το τέταρτο σημείο συμφωνίας αφορά τη διάκριση ανάμεσα σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για τα οποία ορίστηκε ότι πρέπει να βελτιωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης, προκειμένου να είναι σαφές ότι πρόκειται για τουριστικές εκμεταλλεύσεις και όχι κατοικίες. Οι αντίστοιχες διευκολύνσεις θα γίνουν και για τη βιομηχανική στέγη.

Αμέσως μετά, το κλιμάκιο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον κ. Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για τον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας που η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2015 και θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο για το νέο νομοσχέδιο διευθέτησης των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών. Εκ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θ. Μωραΐτης επισήμανε ότι το κόμμα του επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης ασφαλιστικών δικλίδων προστασίας των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση, αλλά και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου θα παραλάβουν το νέο νομοσχέδιο την Τρίτη από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, στον οποίο και θα αναφέρουν τις τυχόν ενστάσεις ή περαιτέρω προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, χθες, επισημοποιήθηκε η από καιρό προαναγγελθείσα επανένταξη του κ. Ανδ. Λοβέρδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Βενιζέλος απέστειλε τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Εκτός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ο κ. Χρ. Αηδόνης, ο οποίος θα παραμείνει στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», αλλά και στην Κ.Ο. των ανεξαρτήτων βουλευτών. Ο κ. Αηδόνης θα στηρίζει, βεβαίως, διά της ψήφου του την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή