Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συμβολή της Ελλάδας

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συμβολή της Ελλάδας

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην αίθουσα υποδοχής του Πενταγώνου, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία περίμενε να ολοκληρωθεί η συνάντηση του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ την περασμένη Πέμπτη, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας The Washington Times, που βρισκόταν πάνω στο τραπεζάκι με τις κανάτες καφέ και το παγωμένο νερό, μετέφερε το κλίμα ανησυχίας: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας», ανέφερε. Την περασμένη ημέρα, αναφερόμενος στην εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί με διάγγελμά του ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα εργασθούν μαζί για να εξαλείψουν αυτόν τον καρκίνο».

Οι Ελληνες συμμετέχοντες στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Κάνουν μάλιστα λόγο για ένα «αίσθημα επείγοντος» που εντόπισαν στους συνομιλητές τους. Οπως το έθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, «συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τον ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας».

Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διεθνή συνεισφορά της στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Παρά την κρίση, η χώρα έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, με στόχο να ξαναβρεί ένα «γεωπολιτικό στίγμα». Στη βάση αυτής της εμπειρίας, ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας την εικόνα της Ελλάδας, «η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην επικίνδυνη ζώνη» για χώρες όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος και για περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Μέσα από συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, στο υπουργείο Αμυνας θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται η περαιτέρω δραστηριοποίησή της σε ειρηνευτικές και άλλες ειδικές αποστολές.

Με δεδομένες τις προβληματικές εξελίξεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία, οι ΗΠΑ επιζητούν τη βοήθεια των συμμάχων τους για μια περιοχή όπου μέχρι πρότινος ήθελαν να μειώσουν την παρουσία τους. Ετσι, στη συνάντηση αναδείχθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Σούδας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο – ρόλος που κατέστη αισθητός στην περίπτωση της κρίσης στη Λιβύη. Αυτό ήταν εμφανές και στην ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά τη συνάντηση, η οποία ξεκινάει λέγοντας ότι «ο υπουργός Αμυνας Χέιγκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ισχυρή στρατιωτική σχέση με την Ελλάδα και για τη φιλοξενία που προσφέρει ο ελληνικός λαός στις αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο της Σούδας στην Κρήτη».

Φαίνεται μάλιστα ότι άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση μιας υπάρχουσας συμφωνίας για τη φιλοξενία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βάση της Σούδας -και μόνο εκεί- στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Γνωστά ως drones, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στο εθνικό αμυντικό σύστημα και στον καλύτερο έλεγχο της μετανάστευσης. Ηδη το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας λειτουργεί πειραματικά ένα drone για τη θαλάσσια ασφάλεια, ενώ η μεταφορά τεχνογνωσίας για αυτού του είδους τα αεροσκάφη αιχμής και τη λειτουργία τους -τεχνολογία που προσπαθούν να αναπτύξουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Τούρκοι, μεταξύ άλλων- επίσης μετράει στα θετικά μιας τέτοιας εξέλιξης.

Κοινή εκπαίδευση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, οι δύο άνδρες «συζήτησαν επί μακρόν για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία των δύο μερών, όπως αυτή περιγράφεται στον οδικό χάρτη για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδος», αναφέροντας «την κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και άλλες δράσεις συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας». Ο Ελληνας υπουργός, από την πλευρά του, είπε ότι κατά τη συνάντηση «δόθηκαν λύσεις σε εκκρεμή θέματα» και ότι υπήρξε ουσιαστική πρόοδος «για την ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων». Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, όλο το πακέτο του «οδικού χάρτη» για την αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα εξελίσσεται κανονικά, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας των αρμάτων μάχης που προβλέπεται να μετασκευασθούν από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο κ. Αβραμόπουλος που επισκέφθηκε το Πεντάγωνο για τρίτη φορά στις δύο θητείες του ως υπουργός Αμυνας παρουσίασε την Ελλάδα ως «τον πιο αξιόπιστο, σταθερό και σίγουρο εταίρο» απέναντι στο λεγόμενο «τόξο της αστάθειας», που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία. Οπως δήλωσε, «η Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι σε έναν σημαντικό πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη ιστορία της». Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή και να εργασθούν για την επιτυχία της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο στην Ουαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή