Ανοιξε η συζήτηση για αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ.

Ανοιξε η συζήτηση για αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η συζήτηση άνοιξε και υπάρχουν ήδη κάποια ενδιαφέροντα σημάδια», σχολιάζει στην «Κ» έμπειρο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσε η πρόσκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Αδωνι Γεωργιάδη για επιστροφή στο κόμμα όλων όσοι βρέθηκαν, με επιλογή τους ή μη, εκτός στα… πέτρινα χρόνια του Μνημονίου.

Το ίδιο στέλεχος εκλαμβάνει την πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη ως το πρώτο βήμα του ευρύτερου σχεδίου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά που έχει στόχο να φτάσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, προεξοφλώντας με την εκτίμησή του ότι οι κινήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν προσωπική στρατηγική.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει κατ’ επανάληψιν αναπτύξει το όραμά του για τη «Νέα Ελλάδα» και το «μεταρρυθμιστικό κίνημα» που πρέπει να χαρακτηρίζει τη νέα εποχή, ενώ πολλοί συνομιλητές του τον έχουν ακούσει να μιλάει για την ανάγκη της μεγάλης σύνθεσης, η οποία απαιτεί αμφίπλευρη διεύρυνση.

Συνέδριο πανστρατιάς

Για τους γνωρίζοντες, το σχέδιο για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου με το οποίο θα σηματοδοτηθεί η αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει στο συρτάρι του πρωθυπουργού τουλάχιστον έναν χρόνο. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μίλησε για την ανάγκη ενός συνεδρίου πανστρατιάς για την Κεντροδεξιά, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι συνθήκες για τη διεξαγωγή του ωριμάζουν. Ο χρόνος της πραγματοποίησής του, ωστόσο, συναρτάται άμεσα με τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, τη δυνατότητα ή μη για χαλάρωση των ασφυκτικών όρων εφαρμογής του και τη λύση για το ελληνικό χρέος – παράμετροι που θα καθορίσουν το πολιτικό κλίμα των επόμενων μηνών.

Η επιχείρηση διεύρυνσης, άτυπα επί του παρόντος, ξεκίνησε με την πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, τους κ. Β. Πολύδωρα, Χρ. Ζώη, Ν. Νικολόπουλο και Παν. Καμμένο για επιστροφή τους στη Ν.Δ., η οποία προκάλεσε μία σειρά από αντιδράσεις, οι οποίες αποτιμώνται κεντρικά. Ετσι, στα ηγετικά κλιμάκια άκουσαν με ενδιαφέρον το «ναι, αλλά με την προϋπόθεση…» του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος λόγω του ποσοστού που το κόμμα του έλαβε στις ευρωεκλογές ξανάγινε «παίκτης» στη σκακιέρα της Κεντροδεξιάς.

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, έγιναν αποδέκτες και των πρώτων, αναμενόμενων αντιδράσεων και προβληματισμών. Δημόσια τις εκδήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ διημέρου διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «να καθίσει στα ίδια έδρανα με εκείνους που άρθρωσαν λαϊκίστικο λόγο και βρέθηκαν απέναντι». Δεν είναι ωστόσο ο μόνος. Η προοπτική επιστροφής του κ. Καρατζαφέρη προκαλεί ειρωνικά και αιχμηρά σχόλια μεταξύ των «καραμανλικών» της Ν.Δ. που δεν ξεχνούν τα δηλητηριώδη βέλη του προέδρου του ΛΑΟΣ προς την τότε ηγεσία του κόμματος, αλλά και επί της ουσίας προβληματισμό σε αρκετούς άλλους που αμφισβητούν ότι η Ν.Δ. θα έχει λαμβάνειν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

«Η διασφάλιση της ιδεολογικής κυριαρχίας στη μετά το Μνημόνιο εποχή δεν διασφαλίζεται μόνο με την επιστροφή όσων επέλεξαν τη σίγουρη οδό του λαϊκισμού, αλλά με την επαναπροσέγγιση των δυνάμεων του Κέντρου», λένε κάποιοι, φοβούμενοι ότι το άγχος της εξασφάλισης των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δυνατόν να απομακρύνει τη Ν.Δ. από τον κεντρικό στόχο της μεταμνημονιακής εποχής που είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία δεν θα απορροφήσει μόνο κόμματα και στελέχη από τα δεξιά της, αλλά θα διεισδύσει στον κενό χώρο που δημιουργείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή