Προετοιμασία για το κρίσιμο «ραντεβού» στο Παρίσι

Προετοιμασία για το κρίσιμο «ραντεβού» στο Παρίσι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Διαδοχικές συσκέψεις, σήμερα και αύριο, ενδεχομένως δε και τα προσεχή 24ωρα, θα έχουν ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος ανοιχτών μετώπων και προκλήσεων.

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, η στρατηγική της κυβέρνησης ως προς τις φοροελαφρύνσεις (οι οποίες θα τεθούν προφανώς υπ’ όψιν της τρόικας), αλλά και το αντιρατσιστικό, θα αποτελέσουν το κύριο μενού τής προγραμματισμένης για τις 10.30 σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών, ενώ αύριο (18.00) με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών θα διαμορφωθεί η κυβερνητική τακτική ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με την τρόικα στις 2 – 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τα δύο κόμματα της κυβέρνησης όσο και με την τρόικα, προκειμένου να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση. Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στην ανάγκη ευνοϊκότερης αντιμετώπισης για τα ανοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα και ημιτελή ακίνητα, ωστόσο το τελικό πακέτο βελτιώσεων στον ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθεί απολύτως από τη στάση της τρόικας και τον βαθμό εισπραξιμότητας του φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης έσπευσε χθες να μεταφέρει (ΒΗΜΑ) την εκτίμηση Χαρδούβελη ότι, με εξαίρεση τα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών, «υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια για παρεμβάσεις που οδηγούν σε ουσιαστικές βελτιώσεις».

Η επέκταση του αριθμού των δόσεων για βεβαιωμένες οφειλές, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο περιορισμός της έκτακτης εισφοράς αποτελούν επιδιώξεις του Μαξίμου και απόφαση των σχετικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στη Χαρ. Τρικούπη, οι οποίες προφανώς θα τεθούν επί τάπητος με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει, επιπροσθέτως, να μην υπάρξουν νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, να αρθεί το αίτημα για νέα ελαστικοποίηση των εργασιακών (ομαδικές απολύσεις) και, τέλος, να υπάρξει πρόβλεψη προστασίας της Α΄ κατοικίας. Επιπροσθέτως, ζητεί επαναδιαπραγμάτευση στο ζήτημα των απολύσεων ως προς το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους ή, σε διαφορετική περίπτωση, μέσω του συνυπολογισμού στις απολύσεις των περίπου 3.000 εργαζομένων που αποχώρησαν είτε επειδή παρέμεναν με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα είτε διότι αποκαλύφθηκε ότι είχαν πλαστά δικαιολογητικά, επιδίωξη πάντως που έχει ήδη τεθεί από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την ατζέντα των συναντήσεων συνάγεται με ασφάλεια η κρισιμότητα των αποφάσεων που καλείται να λάβει η δικομματική και να στηρίξουν, εν συνεχεία, οι βουλευτές της. Το γεγονός αυτό εξηγεί, ενδεχομένως, και τον πολιτικό εκνευρισμό σε μη μνημονιακά ζητήματα, όπως το αντιρατσιστικό. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος εκτίμησε χθες ότι το αντιρατσιστικό θα ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η επιλογή Παπαμιμίκου αλλά και των Ολγας Κεφαλογιάννη, Φωτεινής Πιπιλή να προτείνουν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Την ίδια ώρα, ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος επέμενε ότι το αντιρατσιστικό, ως έχει, θα οδηγήσει στην πλήρη διάρρηξη των σχέσεων της Ν.Δ. με την Εκκλησία, καταδεικνύοντας τις έντονες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της παράταξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή