Προς ψήφιση στη Βουλή οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Προς ψήφιση στη Βουλή οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταβολή του φόρου σε 6 δόσεις, αλλαγές σε 4.000 οικισμούς και άλλες μικρότερης εμβέλειας διευκολύνσεις είναι η λύση που αποφασίστηκε χθες από την κυβέρνηση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που προέκυψε φέτος το καλοκαίρι και ακούει στο όνομα Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, «κλείδωσαν» οι αλλαγές, που -για φέτος τουλάχιστον- δεν περιλαμβάνουν έκπτωση για τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες μη ενοικιασμένων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν σήμερα ή αύριο (συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες) στη Βουλή, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί από τους φορολογούμενους στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, από τη χθεσινή σύσκεψη προέκυψαν οι εξής αποφάσεις:

1. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 δόσεις. Πρώτη δόση θα είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου και τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

2. Το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε 4.000 οικισμούς της Ελλάδας που δεν υπάγονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Στις περιπτώσεις αυτές, ο φόρος θα υπολογιστεί βάσει των τιμών προσδιορισμού της αξίας γης του 2013, εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

3. Το Taxisnet θα ανοίξει εκ νέου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι αλλαγές και να καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι τα τέλη του μήνα. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για την ορθή συμπλήρωση του Ε9.

4. Καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τις απαλλαγές από τον φόρο. Επίσης, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα προσδιορίζονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται, μερικώς ή ολικώς, από τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

5. Απαλλάσσεται ολόκληρη η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και για άλλες σεισμοπαθείς περιοχές, καθώς και για ακίνητα που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

6. Δεν θα υπάρξει κάποια έκπτωση για φέτος, τουλάχιστον στα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη ενοικιασμένα ακίνητα. Παρά το σχετικό αίτημα αρκετών βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι στην παρούσα φάση το κόστος από μια έκπτωση σε αυτές τις περιπτώσεις ακινήτων δεν θα ήταν διαχειρίσιμο και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να μη γίνει κάποια αλλαγή φέτος.

Αλλωστε, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε διορθώσεις των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί με τον ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να μη θέσει σε κίνδυνο τον εισπρακτικό στόχο του μέτρου. Υπενθυμίζεται ότι έχει προβλεφθεί η βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ φόρου και η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Ηδη, με τις μειώσεις στους 4.000 οικισμούς, προκαλείται ένα κόστος της τάξης των 165 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι με τις διορθώσεις θα αυξηθεί το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου στα επίπεδα του 88% από 82%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η παραπάνω απώλεια. Πάντως, δεδομένου ότι δεν αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος, οι αλλαγές δεν αναμένεται να προκαλέσουν πρόβλημα με την τρόικα, η οποία ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή