Οι «κόκκινες γραμμές» επί τάπητος

Οι «κόκκινες γραμμές» επί τάπητος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατά τη διερευνητική, πλην όμως κρίσιμη, συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, αναμένεται να χαράξουν απόψε, σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και οι Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Εύη Χριστοφιλοπούλου (απουσιάζει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης), Δημήτρης Σταμάτης καθώς και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, θα εξεταστούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς -κυρίως επί των αιτημάτων για νέες προσαρμογές στο ασφαλιστικό και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων- αλλά και τα ελληνικά αιτήματα είτε αυτά αφορούν τις φοροαπαλλαγές είτε τον κεντρικό στόχο για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αποσαφήνιση της στάσης της Ευρωζώνης για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Από πλευράς κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια να χαμηλώσει ο πήχυς των προσδοκιών από τις συναντήσεις των Παρισίων (θα μετάσχουν, πλην των υπουργών και του κ. Παπασταύρου, και οι Χρ. Πρωτόπαπας και Κυρ. Πιερρακάκης από το ΠΑΣΟΚ), και προς τούτο σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι κεντρική επιδίωξη είναι να τεθούν τα σαφή όρια εντός των οποίων οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν, ύστερα από λίγες εβδομάδες, κοινά αποδεκτή λύση, με το Μαξίμου να κινείται ενεργά προς την κατεύθυνση της εισαγωγής και της πολιτικής παραμέτρου στην εξίσωση. Σε αυτό κατατείνει, άλλωστε, και ο κύκλος επαφών που έχει ο κ. Σαμαράς (χθες με τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάν. Βέμπερ, σήμερα με τον νέο επίτροπο της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί και αύριο με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπ. Κερ, ενώ το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής), κατά τη διάρκεια των οποίων επιδιώκει σαφώς να πείσει πολιτικά για τις ελληνικές θέσεις.

Η προγραμματισμένη για σήμερα (18.00) σύσκεψη θα είναι η δεύτερη για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, σε διάστημα ολίγων ωρών. Είχε προηγηθεί η χθεσινή τους συνεργασία για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όπου ο κίνδυνος εκτροχιασμού των εισπρακτικών στόχων και, συνεπώς, εμπλοκής με την τρόικα οδήγησε σε λελογισμένες μειώσεις και προσαρμογές. Στη συνάντηση ετέθη επί τάπητος και το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επιβεβαίωναν πηγές του Μαξίμου, θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Στο τελικό σχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Δικαιοσύνης, να περιλαμβάνεται αναφορά όχι μόνον στο Ολοκαύτωμα αλλά και στις «γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις της ελληνικής Βουλής», προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα πολλών γαλάζιων βουλευτών που ζητούσαν την «προστασία» όχι μόνον του Ολοκαυτώματος αλλά και των διωγμών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου καθώς και των Αρμενίων. «Ανάσα» για την κυβέρνηση αποτέλεσε, εξάλλου, και η χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά μετριοπαθής» σε σχέση με τις οργίλες ανακοινώσεις μερίδας ιεραρχών. Πάντως, στο σχέδιο νόμου δεν θα περιλαμβάνεται αναφορά στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για το θέμα, άλλωστε, υπάρχουν έντονες ενστάσεις και από μερίδα συνεργατών του κ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή