Φορο-διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διορθώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και στις πληροφορίες περί ενιαίου ΦΠΑ, εστίασε χθες τα πυρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα θέματα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, οι προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν σε θολό τοπίο, αφού επικρατεί πολυγλωσσία που θολώνει το μήνυμα.

Αυτό ισχύει και για τα θεμελιώδη, π.χ. αν θα φορολογούνται τα ακίνητα ή όχι. Ετσι, χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της αντιπολιτευόμενης Αριστερής Πλατφόρμας Δ. Στρατούλης δήλωσε ότι «μόνο η πάρα πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί, όχι η μικρή και μεσαία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν επιφέρει έσοδα και εισόδημα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια «άλλη φορολογική πολιτική που δεν θα στηρίζεται στη φορολόγηση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας» (ΑΠΕ).

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περί τον κ. Τσίπρα πάντως δεν δείχνει να ενστερνίζεται την άποψη ότι η ακίνητη περιουσία που δεν αποφέρει εισόδημα δεν πρέπει να φορολογείται. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης μίλησε για τη διαμόρφωση ενός περιουσιολογίου το οποίο θα αποτελεί την πραγματική φωτογραφική απεικόνιση του πλούτου που κατέχει ο καθένας. «Στοχεύουμε στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο του πλούτου που κατέχει ο καθένας, για να διαμορφώσουμε ένα όριο πάνω από το οποίο πρέπει να αρχίσει μια κλιμακωτή φορολόγηση», τόνισε.

Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι δεν θα είναι μόνον η «πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία στο στόχαστρο» και ότι θα φορολογούνται και ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα αν το σύνολο της περιουσίας υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο. Το όριο αυτό αποτελεί επίσης εστία σύγχυσης, καθώς δεν αποσαφηνίζεται. Στις 11 Αυγούστου, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στο εισόδημα και θα βγάλει «από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ». Ωστόσο, αυτό το ύψος ως αφορολόγητο όριο για την περιουσία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Στη σύγχυση συνέβαλε και ο Γ. Μηλιός, ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά μια πρόταση γερμανικού ινστιτούτου για τη Γερμανία, το αφορολόγητο όριο για μια τριμελή οικογένεια να είναι τα 3 εκατ. ευρώ. Είναι πιθανόν πάντως το αφορολόγητο όριο να αποσαφηνιστεί από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αρχική πρόβλεψη για 3,2 δισ., είναι μεταξύ 3,5 και 4 δισ.!» και καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, καθώς και την κατανομή τους ανά νομό. Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για τις πληροφορίες -που διαψεύστηκαν- περί ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, υποστηρίζοντας πως ακόμα και η σκέψη για κάτι τέτοιο «είναι εξοργιστική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή