Στην ορκωμοσία Ερντογάν ο Βενιζέλος

Στην ορκωμοσία Ερντογάν ο Βενιζέλος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στην Αγκυρα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των κ. Βενιζέλου και Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπήρχαν δισταγμοί για το αν θα έπρεπε να παραστεί ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ στο γεγονός αυτό, ένεκα των αρνητικών μηνυμάτων που εξέπεμψε ο Ερντογάν στο Κυπριακό -λόγω της προκλητικής δέσμευσης της θαλάσσιας περιοχής βορείως της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες- αλλά και λόγω της παρουσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στην τελετή. Τελικά αποφασίστηκε να μεταβεί ο κ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, στην απόφαση αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι πρόκειται για την ορκωμοσία του πρώτου Τούρκου προέδρου που αναδείχθηκε με άμεση εκλογή από τον τουρκικό λαό και όχι από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και, ως εκ τούτου, αναμένεται πολλές χώρες να εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στην ορκωμοσία.

Με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναβαθμίζεται το επίπεδο της ελληνικής παρουσίας, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεχή οικοδόμηση ισότιμων και ειλικρινών φιλικών σχέσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, πάντως, κατά τις επαφές του στην Αγκυρα, ο κ. Βενιζέλος θα μεταφέρει ξεκάθαρα στην τουρκική κυβέρνηση το μήνυμα ότι η οικοδόμηση ειλικρινών φιλικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας δεν εξυπηρετείται με προκλητικές ενέργειες, όπως πρόσφατα η ανακοίνωση ερευνών του πλοίου «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να καταστήσει ξεκάθαρο στους συνομιλητές τους ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί πράγματι να συμβάλει στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Οι πηγές αυτές, τέλος, τονίζουν ότι η παρουσία του κ. Ερογλου στην ορκωμοσία πραγματοποιείται με την ιδιότητά του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της μόνης που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή