ΔΗΜΑΡ: πιέσεις στον Κουβέλη να ανοίξει τα χαρτιά του

ΔΗΜΑΡ: πιέσεις στον Κουβέλη να ανοίξει τα χαρτιά του

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό  αδιέξοδο στο οποίο τείνει και πάλι να αυτοεγκλωβιστεί η ΔΗΜΑΡ κατέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Εκτ. Επιτροπής. Τρεις βουλευτές της και συγκεκριμένα οι κ.κ. Δημ. Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη και Γ. Κυρίτσης εμμέσως πλην σαφώς κάλεσαν τον κ. Φ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την προοπτική να διαδεχθεί τον κ. Κάρ. Παπούλια. Το κεντρικό, δε, επιχείρημά τους ήταν ότι συνιστά υποκρισία να ισχυρίζεται εσχάτως η ΔΗΜΑΡ ότι οι πολιτικές που καταγγέλλει ως καταστροφικές μπορούν να μεταβληθούν εντός των επόμενων μηνών και με το σκεπτικό αυτό τάχθηκαν υπέρ της «ανάγκης» το συνέδριο του κόμματος να προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για την ΠτΔ, ώστε να προκληθούν εκλογές.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και τα στελέχη του Αριστερού Δικτύου, επιβεβαιώνοντας το πλήρες χάσμα που τα χωρίζει από την εκσυγχρονιστική τάση του κ. Σπ. Λυκούδη. Η τελευταία, όπως ανεμένετο, κατέθεσε γραπτή πρόταση αναβολής του συνεδρίου μέχρι να διασαφηνιστεί το σημερινό πολιτικό τοπίο. Να διεξαχθεί δηλαδή αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τα άλλα κόμματα και, κυρίως, αφού ανακοινωθούν οι προτάσεις για τη διαδοχή του Κάρ. Παπούλια. Στο ίδιο κείμενο που θα κατατεθεί και στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Λυκούδης καλεί τον κ. Κουβέλη «να αποφύγει ακόμη ένα λάθος και τις συνέπειες που θα έχει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του, εκ των πραγμάτων θα εξαναγκασθεί να αποστασιοποιηθεί οριστικά από τη ΔΗΜΑΡ.

Η έκπληξη, ωστόσο, της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι με την άποψη Λυκούδη (τη διετύπωσε η κ. Ντ. Τσικαρδάνη) συντάχθηκε ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη, Δημ. Χατζησωκράτης. Χαρακτήρισε αδιανόητο να οδηγηθεί το κόμμα σε ένα συνέδριο χωρίς την τάση Λυκούδη και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί μια λύση έστω με την αναβολή του για τον Δεκέμβριο.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, «επισήμανε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί το συνέδριο όπως έχει αποφασιστεί» (πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 2α Οκτωβρίου) και έτσι από χθες το ενδεχόμενο της διάσπασης φαίνεται πιο κοντινό από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή