Στα δύο η ΔΗΜΑΡ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο της διάσπασης αντιμετωπίζει πλέον η ΔΗΜΑΡ, καθώς η ελεγχόμενη πλειοψηφία από τον κ. Φ. Κουβέλη απέρριψε την εναγώνια έκκληση του κ. Σπ. Λυκούδη να αναβληθεί το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, στις 2 Οκτωβρίου. Η εκσυγχρονιστική τάση του πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ εξωθείται έτσι στην έξοδό της από το κόμμα, καθώς είχε σε ανύποπτο χρόνο προαναγγείλει (αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών) ότι δεν θα νομιμοποιήσει διά της παρουσίας της ένα συνέδριο που το θεωρεί παρωδία. Γεγονός, που εμμέσως επανέλαβε ο κ. Λυκούδης σε χθεσινή επιστολή του στην Κ.Ε., καλώντας έστω και την ύστατη ώρα τον κ. Κουβέλη «να αποφύγει ακόμη ένα λάθος και τις συνέπειες που θα έχει». Ο κ. Κουβέλης ωστόσο ενέμεινε στην «ανάγκη» διεξαγωγής του συνεδρίου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της επιλογής του.

Τα συμβαίνοντα τις τελευταίες ημέρες στη ΔΗΜΑΡ δεν είναι άσχετα βεβαίως με την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Φ. Κουβέλης υποψήφιος διάδοχος του κ. Κάρ. Παπούλια. Η πλευρά Λυκούδη, ενθαρρύνοντας αυτήν την προοπτική, επισήμανε την ανάγκη αναβολής του συνεδρίου ακριβώς για να δοθεί χρόνος τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και στον κ. Κουβέλη να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Με απλά λόγια εισηγήθηκε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασιών στον κεντροαριστερό χώρο και παράλληλα να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει τους επόμενους μήνες να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική της, ενδεχόμενο που θα διευκόλυνε τη μετάβαση του κ. Κουβέλη στην ΠτΔ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Λυκούδης υποστήριξε τη συγκεκριμένη προοπτική και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς θα ήταν το αδιαμφισβήτητο «φαβορί» για να διαδεχθεί τον κ. Κουβέλη στο τιμόνι της ΔΗΜΑΡ. Αλλά θα ήταν άδικο να τον ψέξει κανείς για πολιτική υστεροβουλία. Και τούτο, διότι χωρίς μια δομική αλλαγή στη ΔΗΜΑΡ, όπως είναι η αλλαγή του αρχηγού της, μοιάζει εκ των πραγμάτων ανέφικτο να ανακάμψει εκλογικά – ανάλογο προηγούμενο στη Μεταπολίτευση δεν υπάρχει.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΗΜΑΡ μοιάζει να οδηγείται σε ένα συνέδριο χωρίς καν να ελπίζει σε κάτι. Η αίσθηση που εκπέμπει ο κ. Κουβέλης είναι ότι επιδιώκει να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, κυρίως για το προσωπικό του μέλλον. Δηλαδή, ακόμη και την πιθανότητα να είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ως διάδοχος του κ. Παπούλια, αφού όμως προκληθούν εκλογές. Είναι ωστόσο εξαιρετικά αβέβαιο αν σε αυτόν δρόμο θα τον ακολουθήσουν ακόμη και οι βουλευτές του, εξ ου και κάποιοι προβλέπουν ότι η διάσπαση μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε διάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή