Ανακωχή παρά τις παράλληλες εκδηλώσεις…

Ανακωχή παρά τις παράλληλες εκδηλώσεις…

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιότυπη ανακωχή βρέθηκε ανάμεσα στους κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου ενόψει του «εορταστικού» τριημέρου που αρχίζει αύριο στο ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Το «εορταστικό» δεν εγράφη τυχαία εντός εισαγωγικών. Διότι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, κάποια στελέχη που διακρίνονται για το αυτοσαρκαστικό χιούμορ τους παραβάλλουν την επέτειο για τα 40 χρόνια με τα… 40ήμερα ενός τεθνεώτος. Πολύ περισσότερο όταν ο νυν και ο τέως πρόεδρος επέλεξαν παραδόξως ως τόπο «εορτασμού» το Ζάππειο στο οποίο, ως γνωστόν, πρωτοεκδηλώθηκε το 2007 η αμφισβήτηση του κ. Παπανδρέου από τον κ. Βενιζέλο.

Το τελευταίο «επεισόδιο» στις πολύπαθες σχέσεις των δύο ανδρών προκλήθηκε από την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου ότι θα λείπει στο Λονδίνο στις 3 Σεπτεμβρίου (υπονόησε ότι ξέχασε την επέτειο) και την επιλογή του να διοργανώσει αύριο δική του ξεχωριστή «εκδήλωση», στην οποία όμως θα απευθύνει τελικά χαιρετισμό και ο κ. Βενιζέλος, με μια κίνηση ματ που πιστεύει ότι έκανε στον προκάτοχό του, αποδεχόμενος απροσδόκητα την τυπική πρόσκληση που όφειλε βέβαια να του στείλει ο κ. Παπανδρέου. Ετσι, ο κ. Βενιζέλος το επόμενο τριήμερο θα μιλήσει δύο φορές για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου μία, ενώ ως «διεκδικούμενος» εκλήθη και στις δύο εκδηλώσεις ο κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος μάλλον θα προτιμήσει μόνον την επίσημη την Τετάρτη.

Στο παρασκήνιο ωστόσο των μάλλον ανούσιων αυτών λεπτομερειών οι κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει πια την ανάγκη να αναστείλουν την οριστική ρήξη μεταξύ τους. Ο μεν πρώην πρωθυπουργός μοιάζει να λειτουργεί με την «λογική» βλέποντας και κάνοντας. Εδώ και καιρό είναι προφανές ότι επιθυμεί να έχει μια αυτόνομη και διακριτή από το ΠΑΣΟΚ πολιτική παρουσία. Το αν, όμως, θα προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο –δηλαδή ακόμη και στη δημιουργία νέου κόμματος– θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και πάντως όχι πριν από τις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν.

Με ορίζοντα εκλογών κινείται και ο κ. Βενιζέλος το σχέδιο του οποίου θα έλεγε κανείς ότι διακρίνεται από μια σκόπιμη στρατηγική ασάφεια. Τι επιδιώκει με απλά λόγια ο κ. Βενιζέλος; Να προωθεί την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει πια σε έναν ευρύτερο χώρο της «Δημοκρατικής Παράταξης» όπως τον ονομάζει, αλλά καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι διεργασίες για τη συγκρότηση του εν λόγω χώρου να μην οδηγήσουν σε απτό αποτέλεσμα πριν από τις εκλογές. Ο λόγος είναι απλός. Ο κ. Βενιζέλος ξέρει ότι, αν ποτέ προχωρούσε στην αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ και στην αντικατάστασή του από ένα νέο διακριτό σχήμα, αυτομάτως θα ετίθετο και θέμα νέας ηγεσίας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι λεπτομέρειες ακόμη και για το περιβόητο συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» το οποίο έχει προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος παραμένουν εσκεμμένα σε πλήρη ασάφεια. Ουδείς στο ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει αν από το εν λόγω συνέδριο θα προκύψει ένα πολιτικό μόρφωμα με τα χαρακτηριστικά νέου κόμματος ή έστω αν οι μετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία θα εκλέξουν κάποια θεσμικά όργανα (π.χ. μια Κεντρική Επιτροπή). Κι οι περισσότεροι προβλέπουν ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί, απλούστατα διότι νέα όργανα σημαίνουν και νέα ηγεσία. Ενδεχόμενο που όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Βενιζέλος απεύχεται με κάθε τρόπο.

Προφανής κατόπιν τούτου είναι κι ο ενδόμυχος στόχος του κ. Βενιζέλου. Οχι μόνον να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ δι’ αυτού του συγκεκαλυμμένου τρόπου στις εκλογές αλλά και να λάβει διψήφιο ποσοστό. Προοπτική που, σημειωτέον, θεωρούν εφικτή κάποιοι συνεργάτες του, καθώς προβλέπουν ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλλεται στο εξής ως αδιαμφισβήτητο φαβορί στις δημοσκοπήσεις, άλλο τόσο θα ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ (από ψηφοφόρους της Ν.Δ.) ως κεντρώο ανάχωμα του. Την ανάλυση αυτή βέβαια αμφισβητούν ουκ ολίγοι στο ΠΑΣΟΚ που υπενθυμίζουν απλώς ότι υπάρχει και το «Ποτάμι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή