Η διευθέτηση του χρέους και τα «ανταλλάγματα»

Η διευθέτηση του χρέους και τα «ανταλλάγματα»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχει θέσει ως στόχο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ώστε να τεθούν οι βάσεις για αλλαγή του πολιτικού κλίματος μέσω της ανακοίνωσης ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος φοροελαφρύνσεων αρχής γενομένης από το 2015, αλλά και για τη δρομολόγηση των διαδικασιών διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.

Το ευκταίο για την κυβέρνηση θα ήταν το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο από τους εταίρους, ώστε η χώρα να βγει από τον κλοιό των μνημονίων και να περιέλθει στο καθεστώς επιτήρησης της Ε.Ε. που ισχύει για τα λοιπά κράτη-μέλη. Ομως, τα μηνύματα που εισπράττει η Αθήνα συγκλίνουν στο ότι, ακόμη κι εάν η Ελλάδα δεν λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση, κάποιας μορφής «έλεγχος» θα συνεχιστεί, όπως υπαινίχθηκε (στον ΣΚΑΪ) και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μπ. Κερέ, που είχε την περασμένη εβδομάδα επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος Μνημονίου να συμφωνηθούν με τους εταίρους συγκεκριμένοι στόχοι που θα είναι ετήσιοι –άρα και ο έλεγχος– και να συνδεθούν με τη συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, η μείωση των επιτοκίων που επιδιώκει η Αθήνα θα συνδέεται με την επίτευξη αυτών των στόχων, που, εάν δεν επιτυγχάνονται τα επιτόκια για τον επόμενο χρόνο, θα επανέρχονται στα σημερινά επίπεδα. Ως στόχοι αναφέρονται, χαρακτηριστικά, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων, η περαιτέρω αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού και η πραγματοποίηση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, όπως της ΔΕΗ και ενδεχομένως της ΕΥΔΑΠ. Κατά τις ίδιες πηγές, καταρχήν η διάρκεια μιας συμφωνίας όπως η ανωτέρω θα είναι πενταετής, ώστε να καλύπτεται ο βίος της παρούσας κυβέρνησης, εάν υπερπηδήσει τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της επόμενης.

Σε σχέση με τη συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης αρχικά με την τρόικα και εν συνεχεία με τους εταίρους, ο κ. Σαμαράς θα έχει μια σαφέστερη εικόνα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς, πέραν των επαφών που επρόκειτο να έχει χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έχει ολοκληρωθεί και η διερευνητική διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι. Από το «κλίμα» που θα εισπράξει ο πρωθυπουργός στις συγκεκριμένες συναντήσεις θα κριθεί εν πολλοίς και το εύρος των εξαγγελιών στις οποίες θα προβεί το επόμενο Σάββατο στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αφήνουν να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα προβεί στην εξαγγελία ενός τουλάχιστον «φιλολαϊκού» μέτρου, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να «ζεστάνει» το κλίμα ενόψει των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου και να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες λόγω ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, κρίσιμο για τον κ. Σαμαρά είναι να έχει άμεσα την πλήρη εικόνα, ώστε να επισπευσθούν και οι διαδικασίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές Ιανουαρίου. Η επιδίωξη του πρωθυπουργού σχετίζεται άμεσα με εξωγενείς αλλά και εσωτερικές παραμέτρους.

Σε σχέση με τη διεθνή σκηνή, εκφράζονται φόβοι ότι, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, τυχόν μεγάλες περιπλοκές σε σχέση με το Ουκρανικό ή την κατάσταση στη Συρία μπορεί να «απορροφήσουν» πλήρως το Βερολίνο, οδηγώντας σε νέα αναβολή των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως, ενώ η Αθήνα την τελευταία διετία τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της, από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρξε αντίστοιχη στάση, καθώς οι σχετικές αποφάσεις από το τέλος του περασμένου χρόνου μετατέθηκαν αρχικά για τον Απρίλιο και εν συνεχεία για το τέλος του 2014.

Στο εσωτερικό, είναι προφανές πως η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος μείωσης των φορολογικών βαρών θα δημιουργήσει ένα σαφώς ευνοϊκότερο περιβάλλον για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εξάντληση της τετραετίας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν συναρτούν τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της Αθήνας με τον λεγόμενο «πολιτικό κίνδυνο». Με άλλους λόγους, θεωρούν διαχειρίσιμο το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με το εκλογικό σενάριο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό απασχολεί έντονα και τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί εισηγήσεις, εάν η τρόικα τηρήσει ανελαστική στάση σε θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό και παράλληλα δεν διαφαίνεται προοπτική διαμόρφωσης προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή, ακόμη και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή