«Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα»

«Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα»

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένας από τους πιο ισχυρούς ανερχόμενους «πρωταγωνιστές» στην πολιτική σκηνή των Βρυξελλών. Ο 42χρονος Γερμανός πολιτικός είναι από τον περασμένο Ιούνιο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα και συνομίλησε με πολλούς Ελληνες υπουργούς, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Βέμπερ, έχοντας προεξάρχουσα θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αυτή την πενταετία «στοχεύει» να αποκτήσει ισχυρότερη παρεμβατική επιρροή, επέλεξε την Αθήνα ως την πρώτη πρωτεύουσα που επισκέπτεται και αυτό έχει τη σημειολογική του ερμηνεία. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μίλησε αποκλειστικά στην «Κ» για τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, για την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από την Ελλάδα, που πλέον αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τη σημασία της ανάπτυξης που δεν είναι πια ένα πρόβλημα της Ελλάδας ή ορισμένων χωρών αλλά πρόβλημα όλης της Ε.Ε.

– Συναντηθήκατε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Αθήνα με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα;

– Oταν κάποιος κοιτάζει τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας, η δουλειά που έχει γίνει είναι απίστευτη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σίγουρα πετύχει ένα «success story». Καταλαβαίνω βέβαια ότι, όταν εγώ ως Ευρωπαίος πολιτικός μιλάω για επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα σκέφτονται ότι δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάω. Ομως όταν κάποιος κοιτάξει τα νούμερα, το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μικρή ανάπτυξη, το «success story» υπάρχει, και ελήφθησαν πολλά μέτρα για να επιτευχθεί αυτό. Εχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε αυτή την επιτυχία να μπορεί να τη βιώσει στην καθημερινότητά του ο Ελληνας πολίτης και να μην υπάρχει μόνο στα νούμερα. Αυτή είναι και η πρόκληση των επόμενων μηνών, πώς θα πετύχουμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και παραγωγή καλών προϊόντων. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να σταματήσει τώρα, η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

Νέα κοινά βήματα

– Η συζήτηση για να δοθεί περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη θεωρείτε ότι περιορίζεται μόνο στις χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση ή είναι μία ευρύτερη ευρωπαϊκή υπόθεση;

– Μέχρι τώρα υπήρχε το πρόβλημα της οικονομίας των συγκεκριμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η εξισορρόπηση των προϋπολογισμών των χωρών αυτών σε εθνικό επίπεδο ήταν ένα πρόβλημα γι’ αυτές τις χώρες. Τώρα το βασικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη που δεν είναι πρόβλημα σε μία συγκεκριμένη χώρα αλλά ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες. Αυτό το γεγονός αλλάζει την κατάσταση και τον πολιτικό διάλογο και σε σχέση με την Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως στην ενιαία αγορά, στην ψηφιακή αγορά αλλά και στην αγορά ενέργειας, στην οποία δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πρακτική, και πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να επενδύσουμε αυτή την πενταετία στις νέες τεχνολογίες και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στην Ε.Ε αλλά και να συνεργαστούμε ώστε η τραπεζική ενοποίηση να πάρει σάρκα και οστά, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση. Ολοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, οπότε ήρθε η ώρα να το κάνουμε!

– Πώς θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

– Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την ακρόαση των νέων επιτρόπων. Πρέπει να τους θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις για να δούμε κατά πόσον αυτοί οι νέοι επίτροποι είναι κατάλληλοι για τα καινούργια τους καθήκοντα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι αναμένουμε από το εκτελεστικό σώμα της Ε.Ε και, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας για βέτο σε κάποιον επίτροπο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο ισχυρό από τα εθνικά Κοινοβούλια, στο παρελθόν έχει θέσει βέτο σε υποψήφιους επιτρόπους που δεν ήταν κατάλληλοι για τη θέση. Η δουλειά μας είναι, πρώτον, να ασκήσουμε πίεση στους επιτρόπους, ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και, δεύτερον, το νομοθετικό μας έργο στο οποίο πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της ενιαίας αγοράς.

– Οταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, στην πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εσείς του απαντήσατε ότι η ευελιξία υπάρχει ήδη.

– Είμαι χαρούμενος που ουδείς υποστηρίζει να αλλάξουν οι κανόνες. Είμαι της άποψης να κινηθούμε στους κανόνες που υπάρχουν έως τώρα. Ομως, εκτός από τη συζήτηση για περισσότερη ευελιξία, υπάρχει και η μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη. Οι Σοσιαλιστές σκέφτονται με τα παλαιά δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι περισσότερο χρέος, περισσότερο δημόσιο χρήμα θα δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε η Ευρώπη δεν θα είχε κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξή της. Αυτό το σύστημα έχει αποτύχει, περισσότερο χρέος σημαίνει λιγότερο μέλλον, και αυτό είναι το πιο σημαντικό που διδαχθήκαμε από την κρίση των τελευταίων ετών. Η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες. Αλλιώς πώς θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία γιατί μικρά κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τους κανόνες, ενώ τα μεγάλα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν; Αυτό δεν είναι αποδεκτό: οι κανόνες είναι ίδιοι για τα μικρά και τα μεγάλα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή