Η «γραμμή» ΔΝΤ και οι προσδοκίες για τα μέτρα

Η «γραμμή» ΔΝΤ και οι προσδοκίες για τα μέτρα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους και προσδοκίες διατηρεί η τρόικα για τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι, που θα είναι η πρώτη χωρίς τη συμμετοχή του κ. Πόουλ Τόμσεν από το 2010. Σε αυτήν τη φάση, η πλευρά της τρόικας φαίνεται έτοιμη να ακούσει την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει a priori αιτήματα φοροελαφρύνσεων, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αυτά θα αποφασιστούν στην κύρια διαπραγμάτευση στην Αθήνα και εάν οι αριθμοί το επιτρέπουν, ενώ ζητήματα χρέους και το ενδεχόμενο νέου προγράμματος θα εξεταστούν μετά την αξιολόγηση.

Τα επιχειρήματα για την απουσία του κ. Τόμσεν βγάζουν νόημα: Ως εκτελών χρέη διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, έχει πολλές υποχρεώσεις που «τρέχουν». Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία προσθέτουν συνεχώς προκλήσεις στο πρόγραμμα της χώρας. Οπως τονίζουν εξάλλου πηγές του Ταμείου, ο Ρίσι Γκογιάλ, που θα ηγηθεί της τριμελούς ομάδας του ΔΝΤ στο Παρίσι, γνωρίζει καλά την Ελλάδα, καθώς μέχρι πρότινος ήταν το νούμερο 2 της αποστολής. Και σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε αρμοδίως, «ο Πόουλ Τόμσεν θα παραμείνει στενά ενεχόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, εποπτεύοντας την αξιολόγησή του».

Η αναβάθμιση του κ. Τόμσεν επίσης εκτιμάται ότι έπαιξε ρόλο στην απόφαση, καθώς έχει πλέον διαφορετική θέση από τους εκπροσώπους της τρόικας και η παρουσία του στο Παρίσι μόνου εκείνου από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των τριών οργανισμών θα διετάρασσε τις ευαίσθητες ισορροπίες εντός της. Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Αθήνα για το «κλείσιμο» της διαπραγμάτευσης, όπως είθισται σε περιπτώσεις που ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ δεν έχει τον βαθμό του αναπληρωτή διευθυντή, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση του κ. Γκογιάλ. Ούτε αυτό είναι βέβαιο όμως και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του κ. Τόμσεν εκείνη την περίοδο.

Παρά τους τυπικούς και πρακτικούς λόγους, η απουσία του δεν παύει να προκαλεί έκπληξη, καθώς μέχρι πρότινος φερόταν πρόθυμος να μεταβεί στο Παρίσι. Και επίσημες πηγές τόνιζαν τις πρώτες ημέρες ανάληψης των νέων καθηκόντων του ότι ο κ. Τόμσεν «θα συνεχίσει να συμμετέχει σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις», όπως του Παρισιού.

Επιβεβαίωση των αριθμών

Με τον κ. Γκογιάλ να διαπραγματεύεται για πρώτη φορά ως επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ τυπικός και δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγές πριν από την επιθεώρηση και την επιβεβαίωση των αριθμών. Καθώς τα νούμερα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, πάντως, το αίτημα για χαλάρωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πιθανώς να μπορέσει να ικανοποιηθεί. Εφικτή, π.χ., θεωρείται η μείωση της έκτακτης εισφοράς του 2015. Γενικότερα, όμως, πηγές της Ουάσιγκτον τονίζουν πως το επιχείρημα ότι η μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει σε υψηλότερα κρατικά έσοδα ευσταθεί μόνο εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ελάχιστα, εξάλλου, θεωρείται ότι είναι τα περιθώρια υπαναχώρησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Κι ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων έχει φτάσει στα τρία τέταρτα, πηγές που γνωρίζουν καλά το Ταμείο τονίζουν ότι αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με δεδομένο τον τεράστιο όγκο των μέτρων που καλείται να λάβει είναι να συμφωνήσει τις προτεραιότητες με τους πιστωτές και να δώσει έμφαση εκεί. «Ας συμφωνήσουν ποια είναι τα σημαντικά και ας τα τηρούν κατά γράμμα», λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της τρόικας στη συνάντηση στο Παρίσι δεν θα γίνει συζήτηση για τα δύο «καυτά θέματα» που απασχολούν την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, την ελάφρυνση του χρέους αλλά και τι θα συμβεί μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος στις 31.12.14. «Γι’ αυτά τα θέματα η τρόικα δεν είναι ο κατάλληλος συνομιλητής, για εμάς η συνάντηση αυτή είναι για την επικείμενη αξιολόγηση και τα ζητήματα που συνδέονται με αυτήν», αναφέρει. Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τόπο συναντήσεων, ας το κάνει. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς η διαπραγμάτευση θα γίνει ξαφνικά πιο εύκολη;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή