Στο Παρίσι με χαμηλά τον πήχυ

Στο Παρίσι με χαμηλά τον πήχυ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ελέγξει τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ενόψει του κύκλου διερευνητικών επαφών με την τρόικα, που αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχα μηνύματα στέλνουν, λίγο πριν από τα κρίσιμα ραντεβού, και οι Βρυξέλλες.

«Εχει ανεβεί πολύ ο πήχυς των προσδοκιών», αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, επιδιώκοντας παράλληλα να εξηγήσει ότι η συζήτηση θα είναι «τεχνικού» χαρακτήρα. «Πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι… είναι στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτοί μπορούν να μιλήσουν μόνο για το Μνημόνιο… δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά», επεσήμανε προς δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν βάζει «κόκκινες γραμμές».

Διαπραγμάτευση ΕΝΦΙΑ

Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη, είτε για τον ΕΝΦΙΑ, όπου η κυβέρνηση προανήγγειλε χθες ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στην επιβάρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων/κενών ακινήτων, είτε για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Η Αθήνα έχει ανταλλάξει επιστολές και αναμένεται, μεταξύ άλλων, στο Παρίσι να κλειδώσουν τόσο το ύψος των επιβαρύνσεων στα ακίνητα, σε συνδυασμό με την επίδραση των αλλαγών στον προϋπολογισμό, όσο και το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ωστόσο, η προσπάθεια αποσύνδεσης του κύκλου επαφών στο Παρίσι από την ανάγκη της ελληνικής κοινής γνώμης για απτά και άμεσα αποτελέσματα υπήρξε τόσο έντονη που, χθες, έπειτα από μία ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε, έξω από το Μαξίμου, πως η ελληνική πλευρά δεν θέτει στην ατζέντα τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο ή τον φόρο αλληλεγγύης. «Αυτά δεν είναι στην ατζέντα. Αυτά όλα, αν τα θέσουν, θα έχουμε απαντήσεις. Αν τα θέσουν», είπε ο κ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αυξήσει την αξιοπιστία της. Το κατέβασμα του πήχυ κρίθηκε κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την πιθανή κατάρρευση των προσδοκιών που έχουν όλο αυτό το διάστημα καλλιεργηθεί, αλλά και σε αναντιστοιχία με τα μηνύματα των εταίρων της. Ενώ αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτή η συνάντηση, δήλωναν στην «Κ» ότι αναγνώριζαν την ανάγκη για μείωση της έντασης που συνοδεύει κάθε φορά τις επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και την ανάγκη της μείωσης του χρονικού διαστήματος που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τώρα φαίνονται διστακτικοί στο να προβλέψουν ότι μια τέτοια συνάντηση θα φέρει τα παραπάνω αποτελέσματα.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε μια συζήτηση «χωρίς προκαταλήψεις», κατά την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού για τρίτη συνεχή χρονιά, την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και να υπογραμμίσουν την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Συγχρόνως, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τυχαίο ότι επεδίωξε δεύτερη συνάντηση με τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, μέσα σε έναν μήνα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που έγινε το Σάββατο. Για τον κ. Σαμαρά είναι πολύ σημαντικό να κρατάει στενές επαφές με τον κ. Γιουνκέρ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι από τους τρεις εταίρους της τρόικας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρ. Επιτροπή) ο μόνος που μπορεί να δείξει ευελιξία και κατανόηση στις πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχουν ορισμένες «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης είναι η Ευρ. Επιτροπή.

Σε συνάρτηση με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει και την παρουσία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, το Σάββατο. Ο πρωθυπουργός, αντί της μικρής σε χωρητικότητα αίθουσας που είχε επιλεγεί τα δύο προηγούμενα έτη, θα μιλήσει στο Βελλίδειο, το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ, έπειτα από επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ και επαφές με τους φορείς της πόλης, θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή