ΣΥΡΙΖΑ: Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι της τρόικας

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι της τρόικας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι και την εκεί συνάντηση με την τρόικα, από τα αποτελέσματα της οποίας εκτιμούν ότι θα προσδιορισθεί σε σημαντικό βαθμό το περιεχόμενο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στον ΣΥΡΙΖΑ «τρέχουν» για να οριστικοποιήσουν το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη. Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να απαξιώσει εκ των προτέρων τη συνάντηση των Παρισίων και έσπευσε χθες, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, να διαπιστώσει ότι «οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι αυτές που θέτει η ίδια η τρόικα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη ΔΕΘ, δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «όλες οι διαρροές που γίνονται γύρω από φοροελαφρύνσεις και νέες εξαγγελίες είναι απολύτως παραπλανητικές και, εν πάση περιπτώσει, αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα διαφορετικό δείγμα γραφής, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει, παράλληλα, τον κύκλο επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Χθες, σε συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΤΕ, παρουσίασε θέσεις για τον τουρισμό, εστιάζοντας στον αναπροσανατολισμό του τουριστικού προτύπου και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με κορμό τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, είναι εμφανής πλέον η δυσαρέσκεια που προκαλεί στην Κουμουνδούρου η στάση του κ. Φ. Κουβέλη αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία. Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης; Σε αυτό δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σε έναν άλλο χρόνο», δήλωσε σχετικά ο κ. Σκουρλέτης. Ο κ. Δημ. Παπαδημούλης εμμέσως απέδωσε προσωπικά κίνητρα στον κ. Κουβέλη, αναφέροντας (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ότι «μέχρι τις ευρωεκλογές έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας. Μετά το 1,2% των ευρωεκλογών ωστόσο, έχει μετακινηθεί στο πολύ διαφορετικό “δεν μου έχει γίνει πρόταση, δεν είναι ώρα να πάρω θέση”».

«Ανατροπή από τη βάση»

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα σπεύδει να υπενθυμίσει τη θέση της ότι η πολιτική ανατροπή θα έρθει από τη βάση. Ο κ. Π. Λαφαζάνης ανέφερε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι προϋπόθεση για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις είναι η «αφύπνιση του κοινωνικού πεδίου και ένας νέος γύρος κοινωνικών αγώνων», ενώ ο κ. Δημ. Στρατούλης έθεσε ψηλά τον πήχυ των εκλογικών προσδοκιών αναφέροντας (ALPHA) ότι «βεβαίως υπάρχει και το μεγάλο στοίχημα να σπάσουμε το φράγμα του 30% ως εκλογική και πολιτική επιρροή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή